Connect with us

Hirdetés

technokrata

GPS adatok a fotókban, Nokia mobilokon – kipróbáltuk!

Kütyük

GPS adatok a fotókban, Nokia mobilokon – kipróbáltuk!

Mostantól már nem kell találgatnunk, hogy pontosan hol is készült egy-egy a mobilunkkal valamikor korábban lőtt fénykép.

Sokszor felettébb hasznos lenne, ha fényképeink EXIF adatai között nem csak a fényérzékenység, a zársebesség és ehhez hasonló információk szerepelnének, hanem mondjuk a készítés helyszínének a pontos koordinátái. Láttunk már olyan telefont mely képes volt ezen feladat megoldására, a piacvezető Nokia viszont csak most kezdett foglalkozni ezzel a kérdéskörrel.

A jelenleg 1.0 Beta állapotban lévő, Nokia Location Tagger nevezetű, S60-alapú Nokia okostelefonokra szánt alkalmazás tulajdonképpen nem tesz mást, mint elmenti a mobillal készített fényképekbe a készítés helyszínének GPS adatait. Gyorsan ki is próbáltam a dolgot: a mindössze 40 KB-os programot néhány pillanat alatt fel lehet telepíteni a smartphone-ra, mely az én esetemben egyébként egy Nokia N82 volt.

Amint elindult a szoftver, azonnal elkezdi keresni a felettünk lévő műholdakat és általában villámgyorsan meg is találja azokat. Ezután nem kell mást tenni, mint elkészíteni egy fotót a telefon integrált kamerájával – ilyenkor egy kis extra ikon jelzi a keresőképen a Nokia Location Tagger jelenlétét. A végeredmény pedig nem más, mint egy felvétel, mely az aktuális GPS koordinátán kívül még az adott helyszín tengerszint feletti magasságát is magában hordozza, mint egyszerű EXIF információt.

Jól értesült források szerint a Nokia Location Tagger funkció hamarosan szerves részét képezi majd a beépített GPS-es Nokia okostelefonoknak, így bízhatunk abban, hogy például a következő Nokia N82 firmware-ben már ez is benne lesz. Így legyen!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés