Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alapvetően megváltozhatnak képkeresési szokásaink – arcfelismerés ingyen

Kütyük

Alapvetően megváltozhatnak képkeresési szokásaink – arcfelismerés ingyen

A digitális fényképek közötti keresgélés még sosem volt egyszerűbb?

Nemrég számolt be arról a svéd Polar Rose nevű vállalkozás, hogy arcfelismerő szolgáltatása az idei év második negyedében nyilvánosan is hozzáférhető lesz. A fejlesztő szerint 2008-ban alapvető eszközzé válik az arcfelismerés – különösen abban a megvalósítási formában, ahogy azt a Polar Rose biztosítja. Jelenleg kénytelenek vagyunk olyan képkereső szolgáltatásokra hagyatkozni, ha valakiről képet keresünk, mint a Google Images, amely tagek alapján kutakodik. A svéd fejlesztés azonban képes felismerni egy általa már ismert arcot az online képeken, vagyis kihámozni a kívánt személyt (vagy hozzá nagyon hasonlókat) megjelenítő fotókat akár több tízezer kép közül is.

Nikolaj Nyholm arról nyilatkozott a Reuters-nek, hogy ingyenes szoftverük jelenleg böngésző kiterjesztésként (plugin) használható – egyelőre csak Firefox rajongók számára. Az internet exploreres változatot „nemsokára” ígérték, de Nyholm konkrét időpontot ezzel kapcsolatban még nem nevezett meg. Emellett nem csak böngészőszintű integrációt ígérnek: a Polar Rose igazgatója szerint a következő hónapban megjelennek az első, partner site-okba integrált keresési lehetőségek is a Weben.

Technika
Hogyan működik a svéd fejlesztés? Először szkennelésre kerül maga a kép, majd a kétdimenziós modellről nyert adatokat 3D-s modellre konvertálják. Ezek az úgynevezett csontváz-modellek aztán arclenyomattá (faceprint) alakíthatók, melyeket a rendszer eltárol és indexel. Tömören ennyi, de az általa elérhető lehetőségek egészen új megvilágításba helyezhetik a fotók rendezésének feladatát. Az olyan fényképmegosztó szolgáltatások, mint a Flickr, nagyot profitálhatnának a Polar Rose fejlesztéséből. Felhasználóik számára lehetővé válna, hogy arconként csoportosítsák fotóikat, illetve hasonló kinézetű emberekre bukkanjanak a Weben, hogy csak néhány lehetőséget említsünk.

Azt nem árt tudni, hogy a Weben megjelenő képek száma hét-nyolc hónaponként megduplázódik, vagyis nagy üzleti lehetőség rejlik egy ezt a nehezen kezelhető adathalmazt egyszerűen értelmezni, keresni képes szolgáltatásban. A svédek pont ezt a piaci rést ismerték fel, és az igények kielégítése végett már tavaly július óta tesztelik szoftverük bétaváltozatát. Nincsenek azonban egyedül – a Google is hasonló megoldáson dolgozik. Az amerikai óriásvállalat nagyjából másfél éve vásárolta fel a Neven Vison fényképfelismerő céget, igaz, azóta (nyilvánosan elérhető) szolgáltatás ebből még nem született.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés