Connect with us

technokrata

DNS-teszt a Weben

Kütyük

DNS-teszt a Weben

Ha igazán tisztában akarunk lenni önmagunkkal.

A Google egyik alapítója, Sergey Brin pénzelte, és felesége, Anne Wojcicki társalapította 23andMe vállalkozás Európában is megkezdte működését. Az Egyesült Államokban tavaly november óta elérhető lehetőség 1000 dollárért felkínálja a kíváncsiaknak egy DNS-teszt elvégzését. A Weben megrendelhető, kifizetendő szolgáltatás keretei között a felhasználó postán megkapja DNS-e egyszerű levételéhez szükséges eszközöket; az így nyert mintát pedig vissza kell küldenie postán. A laborban kielemzik a kapott anyagot: a 23 kromoszómapár vizsgálata során minden ügyfél genomját feltérképezik, minek során több mint félmillió adatpont válik értékelhetővé. Ezeket az információkat aztán eljuttatják a szolgáltatást igénybe vevőhöz – komplex értelmezést azonban nem adnak arról, hogy milyen veleszületett rendellenességekkel bír az érdeklődő.

A 23andMe szolgáltatás Európában Davos-ban, a Világgazdasági Fórumon mutatkozott be. A svájci rendezvényen zajlott bemutató demonstrálta a szolgáltatás működését: adatok kitöltése, díj kifizetése, minta levétele és elküldése, eredmények az ügyfél számára négy-hat hét múlva online eljuttatása. Röviden ennyi, mégis rengetegen érdeklődnek a lehetőség iránt, állították a szolgáltatás üzemeltetői.

Nem csak támogatója van azonban a DNS-vizsgálatok kereskedelmi alkalmazásának. Christine Patch, a Brit Emberi Genetikai Bizottság egyik tagja szerint nem kívánt aggodalmat válthat ki az ügyfelekben az eredmények böngészése. Olyan lépéseket tehetnek egészségük megóvása érdekében, melynek szükségességét nem támasztják alá hivatalos orvosi szempontok, és így akár még ártalmasak is lehetnek a páciens szervezete számára. Patch két hónappal ezelőtti nyilatkozata szerint a 23andMe-féle DNS-vizsgálatok többsége merő pénzpazarlás volt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle