Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 8800 Arte – újra a csúcson

n880a-04

Kütyük

Teszt: Nokia 8800 Arte – újra a csúcson

A most bemutatandó Nokia 8800 Arte-ról sok mindent elárul, hogy árából közel harminc darabot vehetnénk a gyártó nemrégiben bejelentett Nokia 1209 típusjelzésű low-end mobiljából. Akkor most ki mire szavaz? Harminc darab Nokia 1209, vagy egyetlen példány a Nokia 8800 Arte-ből. Aki ez utóbbira, az máris olvashatja a készülék részletes tesztjét!

Közismert tény, hogy a mobiltelefonok gyártásával foglalkozó cégek bevételeinek jelentős részét azok a szuper-olcsó készülékek teszik ki, melyek általában jelentősen olcsóbbak 100 eurónál, és bizony több 10 milliót lehet eladni belőlük világszerte. Nos, pontosan ilyen modell a bevezetőben említett Nokia 1209. A többi gyártóhoz hasonlóan azonban a Nokia is tisztában van azzal, hogy bizony nem létezhet olyan prémium kategóriás mobilok nélkül, melyekből ugyan jelentősen kevesebb fogy, de mégis ezek határozzák meg a cég image-et, legalábbis részben mindenképp.

A Nokia az elmúlt esztendőkben a 8-as termékcsaládba tartozó mobiltelefonokkal képviseltette magát a prémium szegmensben, hiszen elég csak az olyan elit Nokiákra gondolnunk, mint például a Nokia 8800, a Nokia 8800 Sirocco Edition, vagy éppen a Nokia 8600 Luna. Mostani tesztalanyunk, a 2007 végén bejelentett, a kereskedelmi forgalomban pedig 2008 elején bemutatkozott Nokia 8800 Arte ugyanazon a nyomvonalon halad tovább, melyen elődei elindultak, és bizony teszi mindezt sikerrel. Következzenek hát a részletek!

Design

Negyedmillió forintért, vagyis 250 ezerért, sok tisztességes magyar ember több havi fizetéséért igazán elvárható, hogy egy olyan mobiltelefont kapjunk, mely minden tekintetben makulátlan minőségű. A Nokia 8800 Arte-ban e tekintetben nem is csalatkozunk: a készülék nem csak hogy remekül néz ki, hanem az esetében felhasznált anyagok is abszolút felsőkategóriások és még az összeszerelési minőséget sem érheti kritika.

A Nokia 8800 Arte külső megjelenését a fekete fém dominálja, de akinek ez esetleg nem jönne be, és még 250 ezer forintnál is többet tud költeni egy mobilra, annak ott a Nokia 8800 Sapphire Arte névre keresztelt testvérmodell, mely barna színével, bőrbevonatával és zafír drágakövével próbálja meg elhódítani a tehetős vásárlók szívét. Visszatérve a ˝sima˝ Arte-ra, a telefon a 8-as termékcsalád első olyan tagja, mely speciális, szennyeződést taszító bevonatot kapott. Leírva mindez nagyon szépen hangzik, de gyorsan hozzá kell tennem, hogy bár a hátlapon nem látszanak meg az ujjlenyomataink, az előlapot bizony még mindig képesek gyorsan és tartósan elrondítani.

Az oldaléleken és szétcsúsztatható előlapok szélein nem kevés ezüst díszítésnek lehetünk tanúi, ami tovább emeli a telefon eleganciáját. Legfelülre került a trapézalakú bekapcsoló gomb, mely szokás szerint profilváltáshoz és a billentyűzet lezárásához is használható. Az alsó élen a mikrofon társaságában találjuk a microUSB csatlakozót, melyről sajnos lefelejtették a kis takarósapkát, de cserébe az interfész nem csak adatátvitelre, hanem akár akksi töltésre is alkalmas.

Az oldalsó éleken egy-egy gomb leledzik, ezeknek azonban csupán annyi a funkciójuk, hogy leoldják a rozsdamentes acélból készült hátlapot, ami mögött egy kereken 1.000 mAh kapacitású akkumulátor teljesít szolgálatot. Ez utóbbi a gyári adatok szerint maximum 300 órás készenlétet, illetve 3,5 órás beszélgetési időt képes biztosítani. A kiegészítő hangszóró a jobboldalra került, és fenomenális hangminőséggel rendelkezik. Megjegyzendő, hogy a Nokia 8800 Arte rendkívül igényes gyári csengőhangokat kapott, és akkor a Kruder & Dorfmeister és Fritz Fitzke-féle videócsengőhangokról még nem is beszéltünk.

Kijelző, billentyűzet

Emlékszem még azokra az időkre, amikor szinte mindenki azért szidta a Nokiát, hogy régóta elavult, 128×128 pixeles kijelzőket tett még a drágább telefonjaiba is, miközben a távol-keleti gyártók már rég elhagyták ezeket az LCD-ket. Mára e tekintetben óriásit változott a helyzet, és végre a Nokia telefonokban is nagy felbontású és fejlett technológiájú panelek vannak.

Rövid egyedfejlődés: a Nokia 8800 Sirocco Ediiton nem túl nagy méretű TFT kijelzője még csak 208×208 pixeles felbontású, az utána érkezett Nokia 8600 Luna már nagyobb méretű és QVGA felbontású TFT-vel operál, a vadonatúj Nokia 8800 Arte pedig már az új idők előszeleként OLED technológiájú, vagyis háttérvilágítást nélkülöző és rendkívül alacsony felbontású kijelzővel büszkélkedhet. Ez a 2 colos képátlójú, 40×30 milliméteres fizikai méretekkel rendelkező display 16 millió színárnyalatot képes a szemünk elé varázsolni, képminősége pedig teljesen rendben van, sőt! Menüstílusból négyfajta áll a rendelkezésünkre: lista, rács, rács+címke, lap.

Living Wallpaper funkció révén a kijelző alapértelmezett állapota folyamatosan és dinamikusan változik annak függvényében, hogy éppen nappal vagy éjjel van, illetve, hogy az akkumulátor teljesen fel van töltve, avagy közel jár a teljes lemerüléshez. A hat különböző gyári témabeállítás mellett szólnunk kell még a már jól ismert aktív készenlét módról, az összecsúsztatási animációról, illetve az állítható betűméretről és betűszínről. Érdekesség, hogy amennyiben megkocogtatjuk a telefont, a kijelzőn megjelenik a digitális/analóg óra – mindez az integrált mozgásszenzor segítségével érhető el. Ezt használja egyébként a telefon akkor is, amikor felkínálja számunkra, hogy bejövő hívás esetén akár úgy is elnémíthatjuk a csörgést, hogy egyszerűen fejjel lefelé fordítjuk a készüléket.

Újdonság, hogy az ötállású navigomb, valamint a híváskezelő- és funkciógombok csukott állapotban is elérhetők. A funkciógombokról elsőre azt hihetjük, hogy érintésérzékenyek, de aztán gyorsan kiderül, hogy mégsem azok, hanem egyszerű nyomógombok, melyek alaphelyzetben nincsenek kivilágítva, így gyakorlatilag láthatatlanul beleolvadnak a telefon tetszetős designjába. Az alaphelyzetben rejtett szám/karakter billentyűk jól használhatók, nyomáspontjuk jól eltalált, ezenkívül pedig a telefon nyitó-csukó mechanizmusa is minőségi kialakítással bír.

Kamera

Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Nokia korábbi 8-as sorozatú luxusmobiljait sok mindenért lehetett szeretni, de a kamera modul minőségéért nem különösebben. A tavalyi esztendő novemberének közepén bejelentett Nokia 8800 Arte a jelek szerint szakít ezzel a hagyománnyal, ugyanis ebbe az új modellbe egy a várakozásoknál jobb minőségű fotómasina került (tesztfotók a következő oldalon).

Míg a korábbi 8-as sorozatú Nokiák esetében eddig a 2 megapixeles kamera jelentette az abszolút csúcsot, addig a 8800 Arte végre már egy 3,2 megapixeles CMOS szenzorra épülő fényképezőgépet tudhat magáénak. Önmagában már ez a tény is a képminőség javulását hozza magával, de ebben legalább akkora szerepe van annak is, hogy a kamera nem fix, hanem autofókuszos. Mivel egyébként a telefon nem rendelkezik oldalsó dedikált exponáló gombbal, a fókuszálási és exponálási feladatok az ötállású navigomb közepének nyomkodásával hajthatóak végre. A sebességről röviden annyit, hogy a kamera körülbelül 2-3 másodperc éleszthető fel, a fókuszálás 3 másodpercig tart, egy kész kép (400 KB-1,2 MB) elmentése pedig mintegy 6 másodpercnyi időnket rabolja el.

Három különböző képminőség közül választhatunk, aki pedig esetleg sokallaná a 3 megapixelt, az a következő alacsonyabb felbontások közül is választhat magának megfelelőt: 1.600×1.200, 1.280×960, 640×480, 320×240 és 160×120 pixel. Optikai zoom nincs, ellenben a nyolcszoros nagyításra képes digitális zoom a legnagyobb felbontásban is használható, és elég gyorsan működik. Sorozatfelvételi módban marad a teljes 3 megapixeles felbontás: ilyenkor három fotó készül gyors egymásutánban, melyek aztán egy külön könyvtárban kapnak helyet.

Az optikát ezúttal úgy helyezték el, hogy a telefon csukott helyzetében is fedetlen, vagyis nyitott és csukott mobillal is fotózhatunk, bár ennek az a hátránya, hogy a kis lencse hamar összekarcolódik. Komoly negatívum, hogy vakut ezúttal nem kapunk a pénzünkért, így gyenge megvilágítás esetén egyedül az éjszakai üzemmód által biztosított segítségben bízhatunk.

Az optika által látott kép az egész LCD-t uralja, valamint választhatunk függőleges és vízszintes megjelenítési módot is. A kamerahang kikapcsolható, az önkioldó 3-5-10 másodperces késleltetésre képes, illetve kapunk három digitális effektet (szürkeárnyalatos, szépia, negatív) és négy fehéregyensúly beállítást (nappali, izzó, fénycső, látóhatár). Az elkészült felvételek MMS-ben, e-mailben és Bluetooth-on keresztül továbbíthatók, a telefonon szerkeszthetők, illetve pillanatok alatt akár ki is nyomtathatók.

A Nokia 8800 Arte kamerája a legnagyobb pozitív csalódást a videózás terén okozta. Direkt utánanéztem több helyen is: a készülék a gyári specifikációk szerint mindössze 176×144 pixeles videót képes készíteni. Ezzel szemben az én tesztkészülékemnek a 640×480 pixeles (VGA) videófelbontás sem okozott gondot, és ezenkívül még a következő üzemmódokat is támogatja: 352×288, 176×144 és 128×96 pixel.

Tesztfotók

És akkor most néhány tesztfotó – az eredeti felbontású felvételek a kis képekre történő kattintással tekinthetők meg. A Nokia 8800 Arte természetesen nem egy Carl Zeiss optikás, N-sorozatú kamerás mobil, ennek ellenére a képminősége szerény véleményem szerint nem is olyan rossz.

Szolgáltatások

A 8-as termékcsalád esetében most először nem S40 3rd Edition, hanem S40 5th Edition platformra épülő Nokia 8800 Arte egy gyors működésű, könnyen használható mobiltelefon. A névjegyzékben maximum ezer bejegyzés tárolható el, melyek mindegyikéhez rengeteg adat, így például videócsengőhang, vagy akár 126 karakteres mini jegyzet is eltárolható. Az üzenetszerkesztőben készített SMS-ek maximum ezer, az MMS-ek pedig legfeljebb háromezer karaktert tartalmazhatnak, egy-egy 600 KB-os audioüzenetben pedig mintegy háromperces hangállományt továbbíthatunk. Talán már mondanom sem kell, hogy elektronikus levelezési kilens is van a mobilban.

A naptár alkalmazás a következő öt esemény kategóriát ismeri: emlékeztető, tárgyalás, hívás, szülinap, feljegyzés, ami általában elegendő szokott lenni, ellenben nagy kár, hogy csak egyetlen ébresztési időpont állítható be a készüléken, még ha annak a szundi ideje akár percre pontosan beállítható is. A teendő bejegyzések maximum 256, a jegyzetek pedig háromezer karakterből állhatnak, a tudományos funkciókkal és hitelkalkulátorral is rendelkező számológép pedig jó szokás szerint egy különálló Java alkalmazás.

A háttérben is használható zenelejátszó MP3, eAAC+ és WMA formátumú digitális muzsikákat képes megszólaltatni, melyek hangzását az ötsávos és hét gyári alapbeállítást tartalmazó hangszínszabályzóval lehet személyre szabni. Kár, hogy a sztereó FM rádió kimaradt a 8800 Arte-ból, a maximum 60 perces felvételek készítésére alkalmas diktafon viszont sokszor jó szolgálatot tud tenni. Játékból csak egyetlen darabot kapunk, még pedig a Golf Tour-t.

A belső memória 1 GB-os kapacitással bír, ami mindenképpen jó hír, azonban némi üröm az örömben, hogy sajnos nem bővíthető, mert a 8800 Arte nem rendelkezik memóriabővítő slottal. A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) készülék egyébként végre már nem csak GPRS és EDGE, hanem UMTS hálózatokban is használható, de a HSDPA még hiányzik belőle. A Wi-Fi ugyancsak hiányzik, de az EDR és A2DP kompatibilis Bluetooth 2.0 azért még mindenképpen a részét képezi.

Konklúzió

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy az érintőpaneles BH-803 vezeték nélküli headsettel együtt szállított Nokia 8800 Arte minden idők egyik legjobb Nokia luxusmobilja, mely nem egyszerűen csak szép, hanem technológiailag is kellőképpen fejlett ahhoz, hogy villámgyorsan az ínyenc mobiltelefon vásárlók szíve csücskévé válhasson. Szép munka, Nokia – szó szerint!

Pozitívum: egyedi design, remek minőség, 3,2 megapixeles AF kamera, QVGA OLED kijelző, 1 GB-os belső memória, fejlett zenelejátszó, GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth 2.0, microUSB, gyors működés, egyszerű használat, remek hangminőség, diktafon, mozgásérzékelő, gyári Bluetooth headset és bőrtok.

Negatívum: magas ár, nincs HSDPA és sztereó FM rádió.

A cikk írásakor a Nokia 8800 Arte még egyik hazai mobil operátornál sem kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle