Connect with us

technokrata

Terror titokban, az Internet révén

Kütyük

Terror titokban, az Internet révén

Még védettebben kommunikálhatnak az iszlám szélsőségesek a Világhálón.

A bűnözők számára legalább annyira létfontosságú a titkos csatornákon keresztüli kommunikáció, mint a hadban álló feleknél. Nem meglepő tehát, hogy az iszlám terroristák igyekeznek elfedni online tevékenységüket – még az olyan, kvázi nyilvános központokon keresztül is, mint amilyenek az Al-Kaida támogatói számára létrehozott site-ok. Például a jelszóvédett Ekhlaas.org-on keresztül letölthető Mudzsahed Titkok 2 program révén, amellyel gyakran üzennek egymásnak a terrorista szervezet sejtjeit alkotó tagok. Ennek első változata egyébként még 2007 elején jelent meg, az Al-Kaidához köthető Globális Iszlám Média Front nevű webes csoport tette elérhetővé az Interneten.

Abból nem is csinál titkot a site, hogy mire használható a szoftver. „A program ezen speciális változata azért született meg, hogy támogassa a szent harcosokat és különösen az Iszlám Államot Irakban.” – olvasható a webhelyen. Természetesen arab nyelven működik az alkalmazás; és lehetővé teszi, hogy az olyan titkosügynökségek előtt, mint a CIA, rejtetten tudjanak e-mailes és más (elektronikus) kommunikációt folytatni a terroristák.

Az Al-Kaida támogatói széles körben használják a Világháló adta lehetőségeket, például közleményeik terjesztésére. Több száz iszlám weboldal üzemeltetője szimpatizál a terrorszervezettel, melyek néha csak egész rövid ideig érhetők el – az Internet-szolgáltatók gyakran letiltják a hozzáférést a site-okhoz, amelyek így kénytelenek elköltözni. Tevékenységüket abbahagyni ritkán szokták, amit az Al-Kaida saját médiaszárnya, az As-Sahab megerősödése is jelez. Az As-Sahab csak 2007-ben 97 hang-, és videoüzenetet tett közzé a Weben, pedig 2002-ben ez még mindössze 6 darabot tett ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle