Connect with us

technokrata

Kemény döntés: nem lesz több német Nokia mobil

Kütyük

Kemény döntés: nem lesz több német Nokia mobil

A Nokia a németországi bochumi telephelyének bezárását tervezi – a gyártás a Nokia más európai telephelyeire kerül át.

A Nokia ma bejelentette, hogy nem folytatja tovább mobil készülékek gyártását Németországban, és 2008 közepére bezárja bochumi telephelyét. A cég gyártási tevékenységét más, költséghatékonyabb európai telephelyeire kívánja áthelyezni.

A Bochumból más európai telephelyekre tervezett termelésáthelyezés következményeként a Nokia a bochumi telephelyén zajló egyéb, nem a gyártással összefüggő tevékenységét sem folytatja tovább. A bochumi telephely bezárásával párhuzamosan a Nokia bejelentette, hogy eladja az autóiparhoz kapcsolódó üzletágát, és tárgyalásokat folytat a Sasken Technologies-zal a Bochumban lévő alap szoftver kutató-fejlesztő részlegének eladásáról.

A bochumi telephely tervezett bezárása várhatóan mintegy 2.300 Nokia alkalmazottat érint.

A Nokiának a bochumi gyártási tevékenység beszüntetésére vonatkozó döntése a helyszín versenyképességének hiányával magyarázható. A telephely megújítása további befektetést igényelne, de ez sem eredményezné a Bohumban történő gyártás globális versenyképességét.

˝A bochumi gyár tervezett bezárása szükséges ahhoz, hogy biztosítsuk a Nokia hosszú távú versenyképességét˝ – mondta Veli Sunbäck a Nokia alelnöke és a Nokia GmbH igazgatótanácsának elnöke. ˝A piaci változások és a költséghatékonyságra vonatkozó megnövekedett követelmények miatt a Nokia számára a mobilkészülékek németországi gyártása már nem kivitelezhető. Nem lehetséges úgy működtetni, hogy megfeleljen a globális költséghatékonyság és a rugalmas kapacitásnövekedés követelményeinek. Ezért kell ezt a kemény döntést meghoznunk˝.

A Nokia a lehető leghamarabb megkezdi a konzultációkat a munkavállalók képviselőivel, hogy kielégítő megoldást találjanak minden érintett fél számára. Az átszervezéssel kapcsolatos költségek a konzultációk folyamán kerülnek meghatározásra, és a Nokia 2008-as negyedéves beszámolóiban lesznek jelentve.

Mint azt nemrégiben megtudtuk, a Nokia jelenleg mintegy 6.000 főt foglalkoztat Magyarországon, melyből körülbelül 5.500-an a cég komáromi gyárában, 500-an pedig a budapesti irodákban dolgoznak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle