Connect with us

Miért nem telefonálhatunk (szinte) ingyen?

Kütyük

Miért nem telefonálhatunk (szinte) ingyen?

Mikor válik általánossá a Skype a mobiltelefonokon?

Évekkel ezelőtt forradalmasította a telefonbeszélgetéseket a VoIP. Mint jelenség, egyik legjelesebb képviselője a Skype. A vezetékes telefonálást analóg formájában gyakorlatilag teljesen kiirtó internetes hangátvitel mégsem tudott ott elterjedni, ahol a legnagyobb igény lenne rá: a mobiltelefonos hálózatokban. Pedig szoftveresen már régen készen állnánk rá – mi lehet tehát a gond?

Nos, elsősorban nem is a technikai jellegű problémák okozzák az igazi nehézséget a mobilos Skype-olni vágyók számára. A legtöbb szolgáltató ellenséget lát a VoIP-ban: az internetes (vagyis adatalapú) hangátvitel ugyanis valószínűleg ugyanolyan csapással járna bevételeikre, mint a vezetékes telefon esetében lezajlott forradalom. Utóbbi szegmensben mára gyakorlatilag az egy évtizeddel korábban realizálható profit a töredékére esett, a „drótos” telefonvonalak visszamondása folyamatos trend (és csak az ADSL-lel való cseles árukapcsolása miatt nem gyorsabb az ütem).

A fejlődés nem áll meg
A több milliárdért felvásárolt Skype jelenlegi tulajdonosa, az Ebay szeretné viszont látni befektetett pénzét (plusz a profitot). Eddig olyan szolgáltatásokkal igyekezett pénzt csiholni a szoftverből, mint a Skypeout (amivel számítógépről telefonálhatunk vezetékes és mobil hálózatokba), illetve a SkypeIn, ami hordozható telefonszámot kínál, és amit a világról bárhonnan fel lehet hívni. Az igazán nagy pénzeket azonban a mobiltelefonos piacon lehet szakítani.

„Felhasználóink nincsenek folyamatosan számítógép előtt.” – mondta Tony Saigh, a Skype üzleti fejlesztésekért felelős menedzsere – „Viszont az emberek ébrenléti idejük 96 százalékát bekapcsolt mobiltelefonjaik egy méteres körzetében töltik. Komoly lehetőséget látunk alkalmazásunk mobil eszközöket használók irányába való továbbfejlesztésében. Úgy vélem, ezzel megnyitnánk ezt a piacot olyanok számára is, akik szeretnék kihasználni a Skype nyújtotta szabadságot, de nem akarnak számítógéphez kötötten élni.”

A folyamat tehát elindult, melynek nyomai a legutóbbi CES-n is jelentkeztek. Itt került például bejelentésre, hogy szorosabbra fűzi a vállalat az Intellel az együttműködést: Skype szoftver kerül az inteles mobil internetezésre alkalmas eszközökre (MID), illetve a hordozható PC-kre, amelyek az Intel alacsony energiaigényű processzorait használják. Sőt, az Ebay azt is közzétette a show-n, hogy a Sony-val közös munkájuk eredményeként hamarosan a PSP 2000 hordozható játékgépen is futtatható lesz a VoIP alkalmazás.

Egyik készülék sem használja a hagyományos GSM vagy a 3G-s mobilhálózatokat – mindegyik Wi-Fin vagy WiMAX-on keresztül kapcsolódik az Internethez. A 3G kínálta nagyobb sávszélességekkel azonban végre megtörhet a jég: a Skype tavaly már bejelentett néhány kísérleti megállapodást, például a brit Hutchison 3 UK-vel. Ez utóbbi olyan telefont jelentett meg kínálatában, mely VoIP telefonálásra (is) képes. Vagyis a Skype megjelent a mobil piacon, csak nem frontális támadást indított, hanem hátulról, a „védtelen részek” felfedezésével tör magának utat a széles körű mobiltelefon-használtság felé.

Idén még nincs áttörés
Az igazi áttörést azonban a 4G-s mobil hálózatok (LTE – Long Term Evolution) és/vagy a WiMAX elterjedése hozhatja el. Ezek még jobb vezetékmentes broadband alternatívát jelenthetnek, egy antennával elérhető nagyobb lefedettségük révén pedig kevésbé jelent majd problémát a „cellaváltás”, vagyis a telefonáló(k) nagyobb sebességgel való haladása (például autóban vagy tömegközlekedési eszközökön). Általános elterjedésükig azonban még évek vannak hátra, vagyis az szinte bátran állítható, hogy még 2008 sem lesz az az év, amikor a Skype általánossá válik mobiltelefonjainkon. De az is biztosra vehetőnek tűnik, hogy 10 év múlva már egészen más lesz a telefonálás, mint napjainkban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő