Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem telefonálhatunk (szinte) ingyen?

Kütyük

Miért nem telefonálhatunk (szinte) ingyen?

Mikor válik általánossá a Skype a mobiltelefonokon?

Évekkel ezelőtt forradalmasította a telefonbeszélgetéseket a VoIP. Mint jelenség, egyik legjelesebb képviselője a Skype. A vezetékes telefonálást analóg formájában gyakorlatilag teljesen kiirtó internetes hangátvitel mégsem tudott ott elterjedni, ahol a legnagyobb igény lenne rá: a mobiltelefonos hálózatokban. Pedig szoftveresen már régen készen állnánk rá – mi lehet tehát a gond?

Nos, elsősorban nem is a technikai jellegű problémák okozzák az igazi nehézséget a mobilos Skype-olni vágyók számára. A legtöbb szolgáltató ellenséget lát a VoIP-ban: az internetes (vagyis adatalapú) hangátvitel ugyanis valószínűleg ugyanolyan csapással járna bevételeikre, mint a vezetékes telefon esetében lezajlott forradalom. Utóbbi szegmensben mára gyakorlatilag az egy évtizeddel korábban realizálható profit a töredékére esett, a „drótos” telefonvonalak visszamondása folyamatos trend (és csak az ADSL-lel való cseles árukapcsolása miatt nem gyorsabb az ütem).

A fejlődés nem áll meg
A több milliárdért felvásárolt Skype jelenlegi tulajdonosa, az Ebay szeretné viszont látni befektetett pénzét (plusz a profitot). Eddig olyan szolgáltatásokkal igyekezett pénzt csiholni a szoftverből, mint a Skypeout (amivel számítógépről telefonálhatunk vezetékes és mobil hálózatokba), illetve a SkypeIn, ami hordozható telefonszámot kínál, és amit a világról bárhonnan fel lehet hívni. Az igazán nagy pénzeket azonban a mobiltelefonos piacon lehet szakítani.

„Felhasználóink nincsenek folyamatosan számítógép előtt.” – mondta Tony Saigh, a Skype üzleti fejlesztésekért felelős menedzsere – „Viszont az emberek ébrenléti idejük 96 százalékát bekapcsolt mobiltelefonjaik egy méteres körzetében töltik. Komoly lehetőséget látunk alkalmazásunk mobil eszközöket használók irányába való továbbfejlesztésében. Úgy vélem, ezzel megnyitnánk ezt a piacot olyanok számára is, akik szeretnék kihasználni a Skype nyújtotta szabadságot, de nem akarnak számítógéphez kötötten élni.”

A folyamat tehát elindult, melynek nyomai a legutóbbi CES-n is jelentkeztek. Itt került például bejelentésre, hogy szorosabbra fűzi a vállalat az Intellel az együttműködést: Skype szoftver kerül az inteles mobil internetezésre alkalmas eszközökre (MID), illetve a hordozható PC-kre, amelyek az Intel alacsony energiaigényű processzorait használják. Sőt, az Ebay azt is közzétette a show-n, hogy a Sony-val közös munkájuk eredményeként hamarosan a PSP 2000 hordozható játékgépen is futtatható lesz a VoIP alkalmazás.

Egyik készülék sem használja a hagyományos GSM vagy a 3G-s mobilhálózatokat – mindegyik Wi-Fin vagy WiMAX-on keresztül kapcsolódik az Internethez. A 3G kínálta nagyobb sávszélességekkel azonban végre megtörhet a jég: a Skype tavaly már bejelentett néhány kísérleti megállapodást, például a brit Hutchison 3 UK-vel. Ez utóbbi olyan telefont jelentett meg kínálatában, mely VoIP telefonálásra (is) képes. Vagyis a Skype megjelent a mobil piacon, csak nem frontális támadást indított, hanem hátulról, a „védtelen részek” felfedezésével tör magának utat a széles körű mobiltelefon-használtság felé.

Idén még nincs áttörés
Az igazi áttörést azonban a 4G-s mobil hálózatok (LTE – Long Term Evolution) és/vagy a WiMAX elterjedése hozhatja el. Ezek még jobb vezetékmentes broadband alternatívát jelenthetnek, egy antennával elérhető nagyobb lefedettségük révén pedig kevésbé jelent majd problémát a „cellaváltás”, vagyis a telefonáló(k) nagyobb sebességgel való haladása (például autóban vagy tömegközlekedési eszközökön). Általános elterjedésükig azonban még évek vannak hátra, vagyis az szinte bátran állítható, hogy még 2008 sem lesz az az év, amikor a Skype általánossá válik mobiltelefonjainkon. De az is biztosra vehetőnek tűnik, hogy 10 év múlva már egészen más lesz a telefonálás, mint napjainkban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés