Connect with us

technokrata

Ingyen energia a töltéshez

Kütyük

Ingyen energia a töltéshez

Telefonok, notebookok, zenelejátszók – többé nem kerül pénze akkumulátoraik feltöltése.

Nincs is rosszabb, mintha az embernek valamelyik hordozható elektronikus masinája olyan helyen merül le, ahol nincsen tápcsatlakozásra lehetőség – az eszköz onnantól kezdve a következő „etetésig” maximum papírnehezékként használható. Ezt felismerve már nem egy fejlesztő számolt be olyan megoldásokról, melyek a Nap energiáját kihasználva elektromos töltéseket indukálnak, ami révén feltölthetővé válnak az akkumulátorok. Az egyik legújabb próbálkozó egy new yorki vállalkozás, „aki” a Consumer Electronic Show-n mutatta be termékét.

Az NRG Dock vállalat által prezentált masina tulajdonképpen nem más, mint egy töltőelektronika, összekötve (néhány) hordozható napelemmel. Mindezt megfejelték egy csatlakozóval, melynek segítségével szinte mindenfajta hordozható elektronikai készülék ellátható energiával. Legyen szó akár médialejátszóról, mobiltelefonról vagy éppen egy marokkonzolról – a masina a világon bárhol tulajdonosa szolgálatára áll, ha éppen süt a Nap. Sőt, még akkor is, ha ez az ideális feltétel nem áll fenn: a cég vezetője szerint a felhős időben tapasztalható szórt fényt is tudja hasznosítani a szerkezet (nyilvánvalóan ilyenkor alacsonyabb hatásfokkal működik).

A Home változatban a szett időjárásnak ellenálló elemeket és egy napkollektort tartalmaz; ettől az Apartment verzió annyiban különbözik, hogy kisebb panellel rendelkezik, melyeket az apróbb készülékek tulajdonosainak szánnak a fejlesztők. Ha minden a tervek szerint alakul, az év második negyedében jelenhetnek meg a piacon az első készülékek. A Home változat 800, az Apartment pedig 500 dollárba fog kerülni, ami azért nem kis beruházás. Cserébe viszont – amíg a rendszer el nem romlik – soha többé nem kell a szolgáltatónak áramszámlát fizetni, ha fel akarjuk tölteni valamelyik hordozható elektronikai eszközünket.

A témához kapcsolódó rövid hír, hogy szintén a CES keretei között jelentette be a Voltaic Systems: még a tavasszal piacra lép egy laptopok számára készített hordtáskával, mely 14 wattos teljesítményű napelemmel lesz felszerelve. Vagyis akár szállítás közben is tölthetővé teszi noteszgépünket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle