Connect with us

technokrata

Kereső, emberi segítséggel – hiába a felhajtás, nem szeretjük

Kütyük

Kereső, emberi segítséggel – hiába a felhajtás, nem szeretjük

Nagy lehetőségeket rejtő újdonságnak indult, azonban pár nap alatt túlsúlyba kerültek a negatív vélemények. Miért?

Amint arról mi is írtunk, a múlt hét végén jelentették be a Wikia nevű online keresőt, melynek érdekessége, hogy nem csak algoritmus segíti a kíváncsiskodó internetezőket a kérdésekre adandó válasz fellelésében, hanem emberi alapú tájékoztatásban is részük lehet. A szolgáltatás először feltérképezi és beindexeli a Webet, így képes algoritmizált választ adni az internetezőknek. A felhasználók pedig saját maguk rangsorolhatják a találatokat, ami jelentős befolyással bír majd a további keresésekre. Például egy korábban kevésbé ismert, de jó tartalommal rendelkező website komoly előrelépést tapasztalhat a találati listán, míg egy jól optimalizált, de zömmel érdektelen tartalommal bíró spam oldal lecsúszik ugyanitt.

A felhasználók emellett mini cikkeket is készíthetnek, amik aztán a keresőoldalak tetején jelennek meg. Ezek a cikkek természetesen szabadon szerkeszthetők és kommentálhatók. A kis útmutatók révén ugyanis jobban eligazodhat a keresésben a felhasználó, mintha pusztán algoritmikus úton előállított találati listával kellene megbirkóznia. A cikkeket szerkesztők pedig egymással kapcsolati rendszert építhetnek fel. Mindezt tetézi, hogy nyílt forráskódú szolgáltatásról van szó.

Nehéz start
Ennek ellenére a hétfői indulás után alig 24 órával már számos negatív vélemény látott napvilágot a Wikiával kapcsolatban. Michael Arrington, a TechCrunch bloggere például azt postolta webes naplójába, hogy „ez az egyik leginkább csalódást keltő dolog, amiről valaha is írtam”. No de minek „köszönhető” ez a nagy nemtetszés? Nos, a keresési eredmények kevés és gyakran nem pontos listáját tették sokan felelőssé.

Jimmy Wales, a Wikia (és a Wikipedia) alapítója elismerte, hogy az internetezőknek igazuk van: szó szerint úgy fogalmazott, hogy a találati eredmények jelenleg „elég rosszak”. Wales a Wikia gyenge teljesítményét a szolgáltatás lényegére vezette vissza. A kereső nagy mértékben számít a felhasználók visszajelzéseire, de ezt a „támaszt” értelemszerűen nem tudták még az indulás (előtt) igénybe venni. A férfi elmondása szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy gyorsan és látványosan javítsanak a keresésen; a projekt tehát közel sem került kukába, inkább csak döcögősen indul.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle