Connect with us

Wikia: online kereső, emberi segítséggel

Kütyük

Wikia: online kereső, emberi segítséggel

Emberi beavatkozásra alapuló új online kereső indult.

Jimmy Wales neve ismerős lehet azoknak, akik a webes online enciklopédia, a Wikipedia múltjával tisztában vannak: a férfi az egyik társalapítója a szolgáltatásnak. Az ő nevéhez köthető most már a Wikia is, amely egy érdekes megvalósulása lesz az online keresőknek. Itt ugyanis nem csak algoritmus segíti a kíváncsiskodó internetezőket a kérdésekre adandó válasz fellelésében, hanem emberi alapú tájékoztatásban is részük lehet.

Wales rögtön a bejelentéskor le is szögezte, hogy nem akarják (rövidtávon) megtépázni a Google tekintélyét. Az amerikai férfi szerint: „Biztosak akarunk lenni abban, hogy az emberek nem várnak Google-szintű eredményeket már hétfőn.” Wales elmondása értelmében a Wikia először feltérképezi és beindexeli a Webet, így képes algoritmizált választ adni az internetezőknek. A felhasználók pedig saját maguk rangsorolhatják a találatokat, ami jelentős befolyással bír majd a további keresésekre. Ami azt jelentheti, hogy egy korábban kevésbé ismert, de jó tartalommal rendelkező website komoly előrelépést tapasztalhat a találati listán, míg egy jól optimalizált, de zömmel érdektelen tartalommal bíró spam oldal lecsúszik ugyanitt.

Kereső, enciklopédia, kapcsolati rendszer
Tulajdonképpen a Wikia nem más, mint egy emberek által rangsorolt keresőmotor és mini-Wikipedia, egy kis társas hálózati kanyarral. A felhasználók mini cikkeket készíthetnek, amik aztán a keresőoldalak tetején jelennek meg. Ezek a cikkek természetesen szabadon szerkeszthetők és kommentálhatók – ez lehet a Wikia Search legjobb szolgáltatása. A kis útmutatók révén ugyanis jobban eligazodhat a keresésben a felhasználó, mintha pusztán algoritmikus úton előállított találati listával kellene megbirkóznia. A cikkeket szerkesztők pedig egymással kapcsolati rendszert építhetnek fel.

Nyílt forráskódú a Wikia Search, ami azt jelenti, hogy a motor kódjának letöltésével bárki saját képére fabrikálhatja a szolgáltatást, sőt, az indexelést végző részeket (crawler) is. Ez két hatással járhat. Egyesek valószínűleg saját website-jaik jobb rangsorolásának céljából vizslatják majd át a kódot, ugyanakkor szinte biztosan lesznek olyanok, akik tovább javítják magát a kódot. Ez pedig érdekes hatással járhat a keresőmotor-optimalizációs iparra, ha a Wikia Search elég hangsúlyt kap.

Lenyomhatja-e a Google-t a szolgáltatás? Kezdetben semmiképp sem, ezt Wales maga is elismerte. Inkább arról van szó, hogy egy érdekes ötlet megvalósulásának adnak teret, amiből akár még komoly üzleti modellel bíró szolgáltatás is lehet. Vagy nem – de ezt anélkül előre nem lehet tudni, hogy ki ne próbálták volna.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő