Connect with us

technokrata

Van, ahol nem a szex irányít?

Kütyük

Van, ahol nem a szex irányít?

Az internetezés az egymás iránti vonzódás rovására megy?

A Google keresési toplistája jó képet ad arról, hogy egy-egy adott régióban mi mozgatja meg leginkább az ottani internetezők fantáziáját. Egy tegnap kiadott jelentés szerint a tavalyi évben Kínában az első helyeken a részvény szó, illetve két helyi bank (Kínai Kereskedelmi Bank, Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) neve szerepelt – ami az ország gazdaságának rekordtempójú növekedését tekintve nem is meglepő. Az óriás beruházások gyümölcsét a részvénypiacon sok átlagos kínai is ki szeretné használni.

Nem jutott be azonban a szex szó az első tízes listába. Míg a világ más tájékain mindig előkelő helyen szerepel a legnépszerűbb keresőszavak között a kifejezés, addig a rizs hazájában mintha nem érdekelné az embereket. Holott ez nincs így: a szex szó távolmaradásának okát a helyi, államilag vezérelt tartalomszűrésben kell keresni. A kommunista rezsim ugyanis „óvja” állampolgárait a „nem kívánt” tartalmaktól, aminek eredményeként a szexualitással kapcsolatos tájékozódás lehetősége igen korlátozott.

És hogy melyik szó került a lista élére a távol-keleti országban? A QQ, amely több jelentéssel is bír: egyrészt egy kínai azonnali üzenetküldő szolgáltatást takar, másrészt egy helyi autómárkával is azonosítják az állam szorgos lakói ezt a két betűt. Emellett még olyan kifejezések után kutakodtak a Google révén, mint például a játék (ami például a World of Warcraftben tevékenykedő virtuális kényszermunkások nagy száma miatt nem is meglepő), Google Earth, Kaspersky és MSN.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle