Connect with us

technokrata

Révbe ért a T-Mobile MobilNet

Kütyük

Révbe ért a T-Mobile MobilNet

Kilenc diák nyert laptopot és mobilinternet előfizetést a T-Mobile egyetemi pályázatán.

A ma délelőtti ünnepélyes díjátadóval zárult a T-Mobile egyetemi mobilszélessáv pályázata. Az októberben meghirdetett ˝MobilNet˝ pályázat eredményeként három budapesti egyetem összesen kilenc diákja nyert notebookot és ingyenes belföldi mobilinternet-előfizetést helyezéstől függően kettő, egy vagy fél éves időtartamra.

A díjátadóra a Magyar Képzőművészeti Egyetem patinás aulájában került sor, a ˝MobilNet˝ pályázat során született alkotásokból készült kiállítás helyszínén. Az ünnepségen részt vett Dr.Jobbágy Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási igazgatója, Dr. Jámbor Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai, fejlesztési rektorhelyettese, Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató helyettese, a T-Mobile vezetője.

˝A világháló mára az oktatás, a tanulás egyik elengedhetetlen eszköze lett. A mobilinternet segítségével a diákok könnyebben végezhetik el tanulmányaikat, pl. információk gyors keresésével, dolgozatok elkészítésével és eljuttatásával, az egyetemi jelentkezések online bonyolításával. Napjainkban nem beszélhetünk versenyképes oktatásról anélkül, hogy diákjaink, a felnövekvő nemzedék kezébe ne adnánk a legkorszerűbb eszközöket, és a lehetőséget, hogy szabadon kommunikáljanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2007 őszén egyetemi szélessáv programot hirdetünk a hazai felsőoktatás támogatására˝ – hangsúlyozta a díjátadón Winkler János, a T-Mobile vezetője.

A program részeként a T-Mobile ˝MobilNet˝ hallgatói pályázatott hirdetett a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE). A pályázóknak az adott intézmény oktatási profiljának megfelelően kellett kidolgozniuk pályázatukat, melynek központi témája a mobilinternet volt. A pályázatok elkészítésében az egyetemek oktatói mellett segítséget nyújtott a T-Mobile is.

A BME hallgatóinak a pályázatukban eddig nem létező, a mobilinternetehez kapcsolódó szolgáltatásokról, azok megvalósításáról fejthették ki elképzeléseiket. A pályázatok között szerepel internetes WAP-áruház és mobiltelefonos programon keresztül elérhető társkereső rendszer is, de többen terveztek olyan szoftvert is, melynek segítségével saját mobilwebes oldalak hozhatók létre, különböző csatolt szolgáltatásokkal, akár chatfunkcióval.

A Corvinus diákok arra keresték a választ, hogy a mobilinternet segítségével milyen új, Web 2.0 alapú üzleti modell mentén alakíthatók ki közösségi site-ok, milyen szerepet játszhat a mobilinternet az újfajta vállalati kommunikációban.

Az MKE hallgatói a netart, vagy más néven hálózati művészet kategóriáját igyekeztek tovább bővíteni alkotásaikkal. Az internet és most már a mobilinternet is, számos új lehetőséget kínál az audiovizuális művészetek számára. Az egyetemen született pályaművek nagy része a mobilinternet azon tulajdonságát használja ki, hogy az egy térben tartózkodó emberek virtuálisan nézelődve, fizikailag is egymásra találhatnak. A másik inspiráló tényező a kevert valóságok világa, amikor egy konkrét fizikai térben mozogva, plusz információkat tartalmazó virtuális installációkkal találkozhatunk. A pályaművek bemutatására nyílt kiállítás 2007. december 21-én délig tekinthető meg a Képzőművészeti Egyetem aulájában.

Nyertesek:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
1. helyezett
Mádi Gábor
Pályamunka címe: myzone

2. helyezett
Gyarmati László
Pályamunka címe: spOtmob

3. helyezett
Ekler Péter
Pályamunka címe: MobileWebMeeting

Budapesti Corvinus Egyetem
1. helyezett< br>
Andrejkovics Zoltán
Pályamunka címe: Mivé válik a mobilom?

2. helyezett
Rábai Gábor
Pályamunka címe: A modern-kori ösztönzésmenedzsment új lehetőségei

3. helyezett
Fábián Péter
Pályamunka címe: Tanulás bármikor, bárhol

Magyar Képzőművészeti Egyetem
1. helyezett
Czene Márta
Pályamunka címe: Régi városképek újrafotózása

2. helyezett
Gurszky Péter Ádám
Pályamunka címe: Urald az eget!

3. helyezett
Melis András
Pályamunka címe: Kollektív virtuális szoborfaragásSzólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek