Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bizonyíték nélkül ítélték el a file-cserélőket

Kütyük

Bizonyíték nélkül ítélték el a file-cserélőket

A bíró szerint nem lehetett fair eljárást folytatni, ezért inkább megbüntette a vádlottakat.

Az idén már többször foglalkoztunk a TorrentSpy ügyével – az USA-beli bittorrent trackert a jogvédők bíróság elé citálták, szerzői jogok megsértésének vádjával (sőt, még hackert is béreltek ellene). A nyár végén a bezárás helyett az üzemeltetők inkább letiltották az amerikai felhasználók számára a site-hoz való hozzáférést, de továbbra is üzemképes maradt a szolgáltatás (például innen, Európából). Ez nem is meglepő, hiszen a szerverek Hollandiában találhatók, ahova az USA-beli hatóságok keze nem ér el olyan könnyen.

Mint a legnagyobb bittorrent trackerek mindegyikén, a TorrentSpy esetében magukon a szervereken egy bitnyi illegális, jogsértő információ sem volt megtalálható – a központi gépekről nem lehet filmet, zenét, szoftvert letölteni. Az csak az útválasztó feladatokat látja el, az úgynevezett .bittorrent file-okat osztja meg az internetezők számára, akik aztán egymás gépéről, P2P módon szerzik be az őket érdeklő tartalmakat (amik közel sem csak illegális, jogsértő adatforgalmat generálnak).

Az ellene folyó pert most mégis elvesztette a TorrentSpy, úgy, hogy nem is tudtak rábizonyítani semmilyen szerzői jogi sértést. Egy szövetségi bíró azért ítélt az indexelő szolgáltatást végző szervezet ellenében, mert – amint az az indoklásban olvasható – az üzemeltetők a bizonyítékok megszüntetése és elrejtése révén lehetetlenné tették a fair eljárást. A TorrentSpy operátorai módosítottak vagy eltüntetek minden olyan bejegyzést adatbázisaikból, amelyek jogvédett tartalmak letöltésére irányultak – például a fórumbejegyzéseket is törölték. Az ebben a témában bejegyzéseket író internetezők IP-címe is a tisztogatás áldozatává esett, aminek a felhasználók minden bizonnyal örültek, de a bíróság már kevésbé.

John Malcolm, az MPAA (az Amerikai Mozgókép Szövetség) kalózellenes tevékenységéért felelős részlegének igazgatója és ügyvezető alelnöke jelentős győzelemként értékelte a történteket. Ira Rothken, a TorrentSpy jogi képviselője azonban unfairnek és drákói szigorúságúnak bélyegezte a bíróság ítéletét. Rothken úgy vélte, hogy semmilyen adatot nem semmisítettek meg azért, hogy akadályozzák az eljárást; az egyes információk törlése kizárólag a TorrentSpy felhasználóinak magánszférája védelmében történt.

Justin Bunnell, a TorrentSpy alapítója szerint: „Nem bizonyítottak semmit. Nem bizonyították a TorrentSpy-ra, hogy jogsértést követett volna el. Szerintünk nagy a mozgástér a fellebbezést illetően, természetesen élni is fogunk lehetőségeinkkel.”

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés