Connect with us

technokrata

Ultra szélessáv és HD TV adás Magyarországon

Kütyük

Ultra szélessáv és HD TV adás Magyarországon

Letöltés minimum 25 Mbps-mal, üvegszálas alapokon.

A Magyar Telekom 2007 nyarán kezdte el az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az új, optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően a fejlesztési területen az elérhető sávszélesség a jelenlegi többszörösére nő (min. lefelé 25, felfelé 1,5 Mb/s), így lehetőség nyílik olyan újdonságok bevezetésére is, mint a videotelefon vagy a nagyfelbontású HD TV adás.

A HD TV nagyfelbontású, digitális adást kínáló szolgáltatás, mely a hagyományosnál lényegesen jobb képminőséget biztosít, további kényelmi funkciók mellett. A T-Home TV segítségével például a Pekingi Olimpia idején nappal nézhetjük meg az időeltolódás miatt éjszaka közvetített sporteseményeket, és az arra alkalmas HDTV készülék segítségével nagy felbontásban is élvezhetőek lesznek a közvetítések. A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008-ban kerülhet sor.

A MagyarTelekom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre. A próbahálózaton a szolgáltatások tesztelése jelenleg is zajlik. A kísérleti projekt keretében Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg 100 ügyfél próbálhatja ki a 25 Mb/s sebességű internetkapcsolatot, az IPTV szolgáltatáson (T-Home TV) keresztül a Sony BRAVIA HDTV készülékein az első HD csatornákat, valamint az IP telefon szolgáltatást.

A sikeres projektet követően a Magyar Telekom több budapesti kerületben, az agglomerációban és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák