Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoknya – nem, modern frizura – nem, Internet-kávézó – nem

Kütyük

Szoknya – nem, modern frizura – nem, Internet-kávézó – nem

Ahol szinte minden tiltott…

Tegnap érkezett hír arról, hogy a rendőrség 24 Internet-kávézót bezáratott Iránban. A 65 milliós államban ez nem tűnik túl soknak, ám a szigorú muzulmán berendezkedés miatt a modernkori eszközök (és szokások) használata erősen korlátozott. Az országban keményen büntetik, ha a fodrásznál nyugati típusú frizurát csináltat magának egy fiatal, de azt is, ha a nők nem a vallás által meghatározott öltözködési stílust követik.

„Morálisan nem elfogadható számítógépes játékokkal játszanak, obszcén fotókat tárolnak ezeken a helyeken, és a nők nem megfelelő öltözékben jelennek meg… ez csak néhány azon okok közül, amik miatt be kellett zárnunk az Internet-kávézókat.” – indokolta meg hivatalosan Nader Sarkari, egy helyi tartományi rendőrfőnök az intézkedéseket. Sarkari arról is beszámolt, hogy összesen 435 kávézót vizsgáltak meg a hatóságok 24 óra alatt, és ennek során 170-et figyelmeztettek. 23 embert előállítottak, akik közül 11 a gyengébbik nemhez tartozik.

Nők és a Közel-Kelet
Tudni kell, hogy az országban nagyon nehéz szabadon párt választani, legyen szó akár férfiról, akár nőről. A szexuális kapcsolat nem megengedett házasságon kívül, de a házastársat is gyakran a család választja ki, abba beleszólása a többnyire még tinédzser korban levő fiataloknak nincsen. Néhányuk azonban annyira kíváncsi a másik nemre, hogy az Interneten keresztül ismerkedik és cseveg – ezt pedig nem nézi jó szemmel a helyi vezetés. Az a vezetés, amely egyébként nagyjából hasonló szigort alkalmaz az online tartalmak blokkolásánál, mint a kommunista országok (Kína, Észak-Korea). Ám az internetezés szűrése sem képes visszaszorítani teljesen a jelenséget, ezért kellett a razzia.

Nézzük meg, hogyan néz ki egy tipikus iszlám nő (ha az előírtaknak megfelelően öltözködik)! Haját ruha fedi (minimum sál, de a burka is javallott), az nyilvános helyen nem villanhat elő, főleg ott nem, ahol férfiak is tartózkodnak. Minimális, pasztellszínű sminket használhat csak, de azt sem ildomos. Testét teljes mértékben ruhának kell fednie, méghozzá bő, hagyományos iráni ruhának, amely nem enged láttatni még egy bokát sem. Az Internet-kávézókban elkapott lányok/nők azonban teljesen másként voltak öltözve: magas szárú csizmában, hosszú nadrágban, rövid felsőkabátban és sapkában/kalapban kerültek letartóztatásra.

A rendőrség általában megengedőbb az öltözködést tekintve a nyári időszakban – a nagy melegben kicsit szabadabban öltözhetnek a nők. Ugyan ez a lazaság mindössze néhány hétig szokott tartani, ám idén hosszabbra nyúlt, beleszaladt a télbe is. A nők pedig élvezték, hogy kicsit kevésbé kötötten élhetnek – és ez volt az, ami kiverte a biztosítékot a muzulmán vezetés szemében (és aztán az Internet-kávézókban is). A szabályok ellen vétőket először csak figyelmeztetik (szóban nyilvánosan megalázzák), ha visszaeső az illető, akkor el is viszik. A hivatalos állásfoglalás szerint a rendőrségre, és büntetés megfizetésére kötelezik.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés