Connect with us

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

Kütyük

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

A norvég böngésző lenyomja a Firefoxot és az Internet Explorert is.

Amikor a 9.5-ös kiadás első alfájáról írtunk, az első tesztek szerint már akkor is stabil volt a szoftver, ráadásul sokkal jobb teljesítményértékeket produkál, mint a 9.23-as verzió – különösen akkor volt impozáns az eredmény, ha nagy riválisaihoz, a Firefoxhoz és az Internet Explorerhez viszonyítjuk. Ez többek között a kezelőfelület optimalizálásának köszönhető, melyet a norvég fejlesztők a reakcióidő csökkentésének figyelembevételével végeztek el. Emellett átdolgozták az integrált bittorrent klienst (lásd alább); a szoftver már támogatja a Peer Exchange-et, ami gyorsabbá teszi a P2P letöltéseket. Persze még mindig nem képes mindazt biztosítani, amit egy különálló bittorrent kliens, de az Opera az egyetlen olyan ismert browser, amely önmagába le tudja kezelni azt, ha a felhasználó egy .torrent linkre kattint. A legújabb kiadás a napokban jelent meg (letöltés), melyben végre valóban javították az animált GIF-ek kezelését; megszüntették annak az összeomlásnak az okát, amely a widget panelre kattintáskor jelentkezett; illetve az egygombos kattintás nem viselkedik többé úgy a bookmarks panelen, mint a drag&drop. Az új kiadásban akkor is működik a tartalomblokkoló, ha a felhasználó letiltotta a Speed Dialt; ezen felül több hibát (SVG, XSLT) is megszüntettek.

Opera 9 vs. 8
Miben más a 9-es kiadás a 8. generációtól? Például a widgetek megjelenése miatt: ezek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást. A lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy saját fejlesztésű widgeteket tett elérhetővé a böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik fontos változás, hogy a böngésző részévé vált a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban az előző generáció végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A szoftver legújabb változata innen tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom