Connect with us

Hirdetés

technokrata

A földi élővilág túlélése az Internetnek lesz köszönhető?

Kütyük

A földi élővilág túlélése az Internetnek lesz köszönhető?

Óriási mértékben tudja visszaszorítani a környezetszennyezést a Világháló.

Nemrég adta ki felmérését az American Consumer Institute, melyben számos elgondolkodtató adat látott napvilágot. Az észak-amerikai intézet arra hívta fel a figyelmet tanulmányával, hogy milyen mértékben lenne csökkenthető a környezetszennyezés, pusztán a szélessávú Internet-hozzáférések még szélesebb körű elterjesztésével, és az abban rejlő lehetőségek kiaknázásával. Elsősorban széndioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó adatokkal ismerteti meg az érdeklődőket a felmérés; lássuk hát a részleteket!

A Földön évente nagyjából 1 milliárd tonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását lehetne megszüntetni. Habár az amerikai háztartások 95 százalékában áll rendelkezésre a broadband Internet-csatlakozás kialakításának lehetősége, az óceánon túl élőknek csak mintegy fele élt (eddig) vele. Pedig, ha sikerülne közel maximális penetrációt elérni, akkor csak az USA-ban 11 százalékkal lehetne csökkenteni az olajimportot. Ez, tekintve, hogy az Egyesült Államok a fekete arany legnagyobb fogyasztója a világon, komoly költségmegtakarítást eredményezne, illetve jelentősen csökkentené az elégetésével légkörbe kerülő széndioxid mennyiségét.

Nézzük a konkrét példákat. A távközlés 588 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz levegőbe juttatását szüntetné meg azzal, hogy kevesebb irodára és autóra lenne szükség. Az elektronikus kereskedelem jóval kevesebb raktárra és hosszú távú szállítási útvonalakra tartana igényt a szélessáv terjedésével – ez éves szinten 206 millió tonna széndioxid kibocsátás-csökkenést okozna. A VoIP és videokonferenciás lehetőségek kiaknázásával csökkenne a légi utak száma, ami az ilyen irányú szennyezést tizedére redukálná – itt újabb 200 millió tonnányi spórolásra lenne mód. A zenék, filmek, újságok és könyvek letöltése, a csomagolási és szállítási szükségletek mérséklése okán 67 millió tonnányi széndioxid kiokádás szűnne meg – nem mellesleg jóval kevesebb fát (mint a légköri CO2 egyik fő megkötőjét) kellene kivágni.

Hasonló eredményre jutottak az ausztrál távközlési cégek is: tanulmányuk szerint pusztán a szélessáv szélesebb körben való használatával a kontinensnyi szigetország levegőbe juttatott széndioxidszintjét 5 százalékkal lehetne mérsékelni 2015-re. Igaz, sem az ausztrálok, sem az amerikaiak nem számoltak a megnövekvő elektronikai hulladék mennyiséggel – a még több számítógép, monitor, nyomtató stb. egészen másként terhelné a környezetet, mint az üvegházhatást okozó gázok. Napjainkban a távol-keleten „dolgozzák fel” az elavultnak minősített, leselejtezett számítástechnikai eszközök zömét – többnyire középkori módszerekkel, számos mérgező anyagot juttatva a talajba és az élővizekbe.

Persze itt is lenne mód a hulladék csökkentésére – meglepő módon már az operációs rendszer gondos megválasztása is sokat segíthet.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés