Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szomorú szélessáv jövő? Akár napi szinten is lekorlátozhatnak

Kütyük

Szomorú szélessáv jövő? Akár napi szinten is lekorlátozhatnak

Délután 4 és 9 között 300 MB-nál több letöltése azonnali restrikciókkal jár.

Többször cikkeztünk már az amerikai, az ISP-k által csak „forgalom-menedzselésnek” nevezett, valójában forgalomkorlátozásról, melyet a megnövekedett P2P adatforgalom miatt vezettek be az óceánon túl. Akkor főként a Comcast lépésével foglalkoztunk, de nem ez az egyetlen Internet-szolgáltató, amelyik hasonló módszereket alkalmaz. Nemrég például a brit The Register számolt be a Virgin Media előfizetőit (kellemetlenül) érintő változtatásokról.

A vállalat a jövő év elejétől szigorú(bb) korlátozásokat vezet be felhasználói számára, melynek mértéke attól függ, hogy az adott előfizető milyen Internet-előfizetési csomagot vesz igénybe. Ideje azonban fix: minden nap délután 4 és 9 óra között érvényesíti az új feltételeket a VM, amennyiben valaki megszegi a szabályokat. Ha egyszer korlátozásra került a felhasználó, akkor azt öt órán keresztül érvényben tartja rajta a szolgáltató – ha pechjére pont 9 előtt pár perccel került kalodába hozzáférése, akkor hajnali 2-ig fog tartani.

Lássunk néhány konkrét adatot! A legolcsóbb csomag például 2-ről 1 Mbites másodpercenkénti sebességre csökken, ha a fenti időszak alatt valaki 300 MB-nál többet tölt le; és hasonló korlátozás jár 150 MB-nyi feltöltésért is. Ugyanígy 1 Mbps-ra csökken a 4 megabites másodpercenkénti letöltési sebességet kínáló csomag tempója, ha 800 MB-nál többet tölt az adott VM előfizető, és hasonló restrikciók vonatkoznak a feltöltésre is (csak itt 325 MB-os a napi – délutáni – kvóta). A legdrágább, havonta 37 fontba (nagyjából 14 ezer forintba) kerülő hozzáférés a 20 Mbps-ról 5 Mbps-ra csökken, amennyiben a felhasználó délután 3 GB-nál többet tölt le vagy 1250 MB-nál fel.

Érdekes ugyanakkor, hogy a VM-nél eddig is érvényben voltak hasonló szabályok, de 2008-ra ezeknek még szigorúbb alkalmazását ígéri az Internet-szolgáltató. Ehhez képest hazánkban a UPC Chello korlátja (három egymást követő hónapban nem haladhatja meg a forgalom átlaga a 250 GB-ot) sokkal lazábbnak tűnik. Lehet, hogy itthon is romlani fog a helyzet?

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés