Connect with us

Nokia World 2007: a mobilok jövője

Kütyük

Nokia World 2007: a mobilok jövője

A Nokia ismertette az Internet fejlődésére vonatkozó elképzeléseit és beszámolt a környezeti fenntarthatóság mellett vállalt elkötelezettségéről.

Az idei, hagyományos Nokia World konferencián a Nokia beszámolt a mobil iparág jövőjéről alkotott képéről, a mobilitás és az Internet konvergenciája kiváltotta gyors változást prognosztizáló elképzeléseiről, és sürgette az iparág nagyobb mértékű hozzájárulását a környezeti fenntarthatósághoz. A Nokia elnök-vezérigazgatója, Olli-Pekka Kallasvuo nyitóbeszédében kiemelte: a Nokia elkötelezett amellett, hogy iránymutató szerepet töltsön be mindkét tendencia terén.

Amszterdamban, a Nokia mobiliparág jövőjéről alkotott elképzeléseire kíváncsi, csaknem 2.700 küldöttből álló közönség előtt Olli-Pekka Kallasvuo kifejtette: ˝A mobil kommunikáció új korszakának hajnalát éljük, amelyet az internet és a mobilitás rohamléptékű konvergenciája jellemez, a Nokia pedig meghatározza a változás ütemét. Azonban egy ekkora befolyással rendelkező iparágban kivívott piacvezetői szerep felelősséggel is jár. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy élére álljunk az iparág környezettudatosságát fokozó és környezeti teljesítményét javító lépéseknek. Ez az elkötelezettségünk egyszerre jelent felelősségteljes magatartást és üzleti szempontból is okos lépést.˝

A Nokia bemutatja ˝Comes With Music˝ programját
A Nokia Worldön a vállalat bemutatta a Nokia Comes With Music programot, mellyel a Nokia vásárlói készülékeikhez egy éven keresztül korlátlan hozzáférést kapnak kiváló – már elismert, napjainkban népszerű és most feltörekvő – zenészek több millió felvételéhez. Az év elteltével a vásárlók az összes dalt megtarthatják, és nem kell attól tartaniuk, hogy az előfizetés megszűnésével a dalok is eltűnnek.

˝Elhatároztuk, hogy megvalósítjuk azt a zenei élményt, amelyre felhasználóinknak szükségük van: mindenféle zenét biztosítunk, korlátlan mennyiségű mobiltelefonos vagy számítógépes letöltés formájában˝ – mondta el Anssi Vanjoki, a Nokia Multimedia üzletágának ügyvezető alelnöke és igazgatója. ˝Még akkor is csak a rendelkezésre álló zenemennyiség felszínéig jutnánk, ha a nap 24 órájában, a hét minden napján zenét hallgatnánk. A Nokia Comes With Music programmal valóra váltjuk azt az álmunkat, hogy ügyfeleinknek biztosíthassuk az általuk keresett összes zenét, ugyanakkor a zenészeket is kompenzálni tudjuk˝.

A programot a Nokia a Universal Music Group Internationallal közösen indítja, és a többi nagy nemzetközi lemezkiadóval is zajlanak a tárgyalások.

A Universal Music Group International elnök-vezérigazgatója, Lucian Grange a Nokiával együtt mutatta be a programot. ˝Fantasztikus együtt dolgozni a Nokiával a Nokia Comes With Music programon˝ – mondta Grange. ˝Egyrészt innovatív módon lehetőséget biztosítunk új alkotók felfedezésére és megismerésére, ugyanakkor az elképesztő méretű Universal gyűjteményt is megnyitjuk a közönség előtt. A Nokia Comes With Music program segítségével előadóink nagyon egyszerűen és takarékos módon juthatnak új közönséghez˝.

Ovi – saját konzol az élethez
A Nokia további részleteket árult el a hamarosan megjelenő Ovi internetszolgáltatási környezettel kapcsolatban. A finnül ajtót jelentő és felhasználói számára mindennapjaikhoz irányítópultot biztosító Ovi lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználók könnyedén elérhessék a már működő közösségi hálójukat és tartalmaikat.

˝Az Ovi a mobil, a számítógépes és a webes környezetet ötvözve egyszerűen kezelhető felhasználói élményt kínál, amelynek következetességét és egyszerűségét közös interfészelemek biztosítják˝ – mondta el Vanjoki. ˝Az Ovi szolgáltatások bevezetését a navigációs, zenei és játékszolgáltatások elindításával kezdtük, a következő lépés pedig a teljes körű élmény biztosítása. A teljes Ovi környezet és az új szolgáltatások 2008 során folyamatosan mutatkoznak be˝.

Nagyobb fokú környezeti fenntarthatóság
A Nokia emellett a környezetvédelmi kérdések iránti fogékonyságát hangsúlyozva beszámolt azon elkötelezettségéről, hogy a mobiliparág élére áll olyan kezdeményezésekben, mint például az energiahatékonyság, a használt termékek alapanyagai, visszavételük, újrafeldolgozásuk és a csomagolás. Az elkötelezettséget jól illusztrálta a most bemutatkozó Nokia 3110 Evolve mobil készülék, mely több mint 50 százalékban újrahasznosítható alapanyagokból felépülő bioborítással készült. A készülék 60 százalékban újrafeldolgozott anyagú, kisméretű csomagolásban kerül piacra, és az energiafelhasználás szempontjából eddig leghatékonyabb, az Energy Star követelményeinél 94 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztású Nokia töltő jár hozzá.

A Nokia 3110 Evolve képviseli a vállalat környezetvédelmi kezdeményezés-sorozatának legújabb elemét. A Nokia volt például az első gyártó, amely készülékein keresztül figyelmeztette a felhasználókat a töltők lecsatlakoztatására. A használaton kívüli töltők konnektorból való kihúzásával világszerte annyi energiát lehetne megtakarítani, amely fedezné százezer átlagos méretű európai otthon energiaszükségletét. 2006 februárjában a Nokia emellett új, kompakt, 54 százalékkal kisebb anyagigényű csomagolást vezetett be, amelynek következtében az év végéig 5.000-rel kevesebb kamionra volt szükség a termékek kiszállításához, amely csökkentette az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid kibocsátást, és 100 millió eurós megtakarítást eredményezett.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom