Connect with us

technokrata

Egy SMS-sel begyűjthető a rádióban éppen szóló dal

Kütyük

Egy SMS-sel begyűjthető a rádióban éppen szóló dal

Decemberben indul az újszerű 17611 Rádió SMS szolgáltatás.

Egy ma délutáni budapesti sajtótájékoztatón világszinten is egyedülálló találmánnyal rukkolt elő egy magyar cég, mely várakozások szerint nagyban javíthat a könnyűzeni élet szereplőinek az elmúlt években igencsak nehézzé vált helyzetén. A rendezvényen a hazai zenei élet számos kíválósága is jelen volt, hogy csak néhány nevet és együttest említsek: Bródy János, Club54, Charlie, Emilio, Gáspár Laci, Hooligans, Nox, Palcsó Tamás, Rakonczai Viktor, Rakonczai Imre, Republic, vagy a Zanzibár. A sajtótájékoztató házigazdája Harsányi Levente volt.

Mint elhangzott, a zenészek munkáját ugyanis nagyban nehezíti az, hogy a kalózlemezek, és a file-cserélő oldalakon történő dalletöltések után nem illeti meg őket jogdíj, ezért munkájuk anyagi ellentételezése az elmúlt években jelentősen csökkent, így több zenekar, előadó, szerző megélhetése került veszélybe. Nehezíti helyzetüket továbbá, hogy a rendezvények, szórakozóhelyek is mind ritkábban tudnak arra pénzt fordítani, hogy koncertekkel színesítsék programjaikat. Ezért az iparág egyik fő célkitűzésévé vált, hogy más területen próbálja meg biztosítani a zenészek megélhetését, hogy azok a közönség igényeit továbbra is kielégíthessék.

A hazai zeneipar a fizikai hanghordozók értékesítésének területén elveszített jogdíjakat mindeddig nem tudta digitális bevételekkel kompenzálni. Márcsak azért sem, mert az alternatívaként felmerülő telefonos csengőhang letöltés a jelenleg működő kódrendszerek miatt egyelőre bonyolultan működik. A 17611 Rádió SMS elnevezésű találmány lényege, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, bonyolult, összetett kódok használata nélkül teszi lehetővé mobil tartalmak – elsősorban true tone és polifonikus csengőhangok – letöltését. A találmány nagyságrendekkel leegyszerűsíti a felhasználó részére a megrendelési folyamatot.

A felhasználónak nem kell ismernie sem az általa kiválsztott dal előadóját, sem a dal címét, sem pedig annak hosszú, bonyolult kódját, amint észleli kedvenc dalát egy médiumban, az elhangzás alatt egy meghatározott telefonszámra elküldi a médium nevét. A rendszer a felhasználó által küldött SMS alapján beazonosítja, hogy az adott SMS elküldésekor az adott médiumban mely előadó mely dala hangzott el. Az így beazonosított dalból előre elkészített polifonikus, vagy true tone csengőhang WAP linkjét a rendszer egy válasz SMS-ben juttatja el a felhasználóhoz.

Előzetes közvéleménykutatások alapján ezzel a módszerrel a felhasználók sokkal nagyobb valószínűséggel töltik le kedvenc dalukat, ezáltal jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, a zenészek jogdíjai növekedjenek és lehetőségük legyen a továbbiakban is dolgozni, alkotni. Negatívum azonban, hogy első körben csak 20-30 másodperces csengőhang formájában szerezhetők be a muzsikák, vagyis a teljes hosszúságú felvételek ily módon történő letöltése egyelőre még a jövő zenéje. Ráadásul nem is olcsó a szolgáltatás, lévén, hogy a 17611-es emelt díjas hívószámra küldött SMS-ek darabja bruttó 960 forintba kerül, és ehhez ugyebár még hozzájön a zeneszám letöltése által generált adatforgalmi díj. A szolgáltatás elsőként a Sláger Rádióval és a Danubius-szal kompatibilis, de a későbbiekben a tervek szerint számos új állomás is bekerül majd a támogatott rádiók közé.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle