Connect with us

technokrata

Eléghet az Internet gerince

Kütyük

Eléghet az Internet gerince

Nem fogja bírni a Világháló a terhelést.

Amint az közismert, a múlt század 60-as éveiben kifejlesztett Arpanetből alakult ki a ma Internetként ismert számítógépes világhálózat. A katonai fejlesztést végző egykori csapat egyik vezetője nemrég arra figyelmeztette az internetezőket, hogy az évtizedekkel korábban megalapozott infrastruktúra a sok beruházás ellenére sem fogja bírni a tempót.

Dr. Lawrence Roberts azzal a kijelentéssel fordult a nyilvánossághoz, hogy az online adatforgalom robbanása miatt a hálózat egyszerűen össze fog omlani – Roberts szerint a nagy terhelés „elégeti” a Világháló gerincét. Az Interneten keresztüláramló információ mértéke évről évre duplázódik, az alapvető router technológia pedig alig tud megbirkózni ezzel a tempóval. Azért nem omlott még össze a Világháló – vélekedett az egykori kutató -, mert a félvezetőipar fejlesztései és az üvegszálas kábelek alkalmazása még pont ki tudják elégíteni az adatforgalom kiszolgálásának dinamikusan növekvő igényét.

A szűk keresztmetszet tulajdonképpen nem is itt található – amit az adattovábbító közeg továbbfejlesztésével meg lehetett tenni, azt meg is tették; hanem a routertechnológiában. Az útirányítók tudását tekintve lenne szükség dinamikus előrelépésre, különben a folyamatosan emelkedő költségek végül már megfizethetetlenek lesznek. Jelenleg az „Internet-kapacitás” finanszírozása háromévente megduplázódik – anélkül, hogy a routertechnológiában áttörés, vagy legalább jelentős előrelépések következnének be.

Roberts úgy vélte, hogy a csomagalapú routerek hamarosan végletekbe menően túlterheltté válnak, és ez komolyan károsítani fogja az összes, IP-alapú kommunikációs formát – legyen szó akár általános adatokról, akár hangtovábbításról vagy videofolyamokról. Az egykori kutató virtuális apokalipszist vizionált, amennyiben nem történik hamarosan változás.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák