Connect with us

technokrata

Firefox 2.0.0.8 – gyorsabb, biztonságosabb böngészés

Kütyük

Firefox 2.0.0.8 – gyorsabb, biztonságosabb böngészés

Letölthető a legújabb, több korábbi biztonsági réstől is mentes változat.

A múlt hét végén jelent meg a szoftver legújabb, 2.0.0.8-as változata (letöltés itt), amely immár támogatja az Apple szintén múlt hét végén megjelent 10.5-ös, Leopard kódnevű Mac OS X operációs rendszerét. Emellett azonban hibajavításokkal is gyarapodott a böngésző; például egy kritikus, Javascripten keresztül veszélyt jelentő biztonsági rést iktattak ki a fejlesztők. Néhány, a teljesítményt visszafogó hiányosságot is orvosoltak, illetve néhány, már jó ideje esedékes adósságot törlesztettek: például az URI protokoll kezelésének hibáit, az SFTP protokoll sérülékenységét stb.

Firefox 2
A Firefox továbbfejlesztése során számos felhasználói véleményt meghallgattak a Mozilla programozói. Többek között az internetezők szerették volna, ha a browser egyes fülei (tab) külön-külön is bezáró gombot kapnának. A kérés meghallgatásra talált: immár ott lapul a piros négyzetben világos X minden megnyitott fül jobb sarkában. Az új szoftver két lehetőséget kínál a fülekben megnyitott weblapok újranyitására. Az egyik – alapértelmezett -, hogy a monitor előtt ülő visszaállíthatja a megnyitott oldalakat; de az alkalmazás konfigurálható úgy is, hogy az öt utoljára meglátogatott oldal automatikusan kerüljön megnyitásra a lefagyást követően.

Immár a Firefox (is) rendelkezik jelszóhalász támadások elleni védelemmel. Az antiphishing szűrő azonban nem egyenként ellenőrzi a felhasználó által meglátogatott weblapokat és hasonlítja össze egy harmadik cég által karban tartott listával, hanem saját feketelistával rendelkezik, melyet, ha kell, félóránként frissít a cég. A szoftvert beépített szóellenőrzővel is ellátták – ehhez hasonlókkal szövegszerkesztő alkalmazásokban találkozhat az ember. Működési módja hasonlít a Microsoft Wordben használt technikához: pirossal húzza alá az általa nem ismert (hibás) szavakat, az ezekre való jobb kattintással pedig megjelenik egy menü, amiben ajánlásokat tesz a Firefox az adott szó másképp (helyesen) való írására.

Változott némileg a keresés folyamata is. A szoftver javaslatokat tesz, miután a felhasználó begépelte az integrált kereső beviteli mezőjébe egy szó első néhány betűjét. Ezek a javaslatok természetesen függenek az alkalmazott keresőmotortól – a Firefox 2.0 a Google, a Yahoo és az Ask.com motorjait használja. Azért, hogy ez a szolgáltatás ne zavarja a böngésző internetezőt, a javasolt kifejezések elkülönítetten jelennek meg, a keresőmező alatt.

A legfrissebb kiadás mindhárom platformra (Windows, Linux, Mac OS X) itt tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek