Connect with us

technokrata

Bolygóközi Internet

Kütyük

Bolygóközi Internet

A planéták közötti kommunikáció újfajta megközelítést igényel.

Vint Cerf, akit gyakran az Internet egyik alapító atyjának is szoktak nevezni, nemrég egy dél-koreai beszédében megosztotta hallgatóságával az interplanetáris hálózatról alkotott gondolatait. A kérdés futurisztikus jellege ellenére egyre inkább aktuálissá válik: az ember mind több eszközt küld ki a naprendszerbe; az ezekkel való kommunikációt pedig egységesíteni kell. Mindez azonban nem történhet a Földön is alkalmazott IP egy az egyben való átvételével, már csak a puszta távolságok áthidalása miatt sem.

A World Wide Webet a Solar System Wide Web néven felülmúló űrhálózaton Cerf a NASA sugárhajtásért felelős kutatólaboratóriumában dolgozik társaival, írta a Wired magazin. Itt vizsgálják azokat a problémákat, amelyeket az elképesztő, több (tíz)millió kilométeres távolságok áthidalásakor meg kell oldani. Például a jelek zavarvédettségét, késleltetését stb. – ez utóbbi csak a Föld-Mars viszonylat tekintetében 20 percnyi időt tesz ki. Vagyis egy online játék legalább 20 perces laggal futhatna, már amennyiben lehetőség lenne ilyenfajta szórakozásra.

A fejlesztéseknek 2010-re meg lehet az eredménye, állította magabiztosan az amerikai kutató, aki szerint a következő évtized elejére megszülethet az űrkommunikációs standard. Ha kirajzik az emberiség az űrbe (és a (kutató)műholdakkal, leszállóegységekkel már ennek a kezdete zajlik), akkor ugrásszerűen nőhet az egyes eszközöket pontosan azonosítani képes címek száma iránti igény. Jelenleg az ICANN nagyjából 4,3 milliárdnyi IP-címhez tartozó domain nevet tart karban. Cerf szerint az új formátum, mely 2010-ben elfogadottá válhat, 340 trilliószor trilliószor trillió cím kezelésére lesz képes, ami vélhetőleg egy darabig elegendő lesz.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák