Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 6500 slide – acélos teljesítmény

Kütyük

Teszt: Nokia 6500 slide – acélos teljesítmény

Hol vannak már azok az idők, amikor a Nokia még szinte csak és kizárólag unalmas candybar (hagyományos kialakítású) mobilokat készített? A finnek az elmúlt időkben alaposan kitanulták, hogy hogyan kell profi csúszka, illetve szétnyitható telefonokat gyártani. Ennek ékes bizonyítéka a most bemutatandó Nokia 6500 slide, mely egy vérprofi, multimédiás sliderphone.

A piacvezető gyártó az idei tavasz legvégén lebbentette fel a fátylat két legújabb, 6500 sorozatú telefonjáról. A keresztségben Nokia 6500 classic nevet kapott változat elsősorban azoknak készült, akik a szuper-vékony candybar telefonokat kedvelik és megelégszenek egy 2 megapixeles kamera által nyújtott képminőséggel. A 6500 slide ezzel szemben szétcsúsztatható formát kapott, és 3,2 megapixeles fényképezőgépével mindenképpen maga mögé utasítja a classic változatot. Megjegyzendő, hogy a két telefon között nem túl jelentős, mintegy tízezer forintos árkülönbség fedezhető fel.

Rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy mindkét Nokia 6500 modell a hagyományos mobiltelefonok és nem a saját operációs rendszerű okostelefonok közé sorolható. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy a Nokia 6500 testvérpár az S40 platformra építkezik, és annak a legfrissebb, immár ötödik kiadására. Mint ismeretes, az előző verzió a hármas volt, négyes változat pedig egyszerűen nem is létezett.

Design

A vékonyka dobozban szállított Nokia 6500 slide körülbelül 80 százalékban nemes anyagból, 20 százalékban pedig nem annyira nemes anyagból áll. A készülék pár milliméteres felső része, illetve mintegy 1 centiméteres alsó szekciója fekete színű és műanyagból készült, az ezek által közre zárt középső rész pedig rozsdamentes acél, elöl és hátul is. Emiatt a minőségérzet abszolút makulátlan, az embernek szinte az az érzése támad, hogy a 6500 elpusztíthatatlan és örökéletű, ami azért persze elég messze áll a valóságtól.

Nem tudni, hogy a Nokia saját kútfőből merítve alakítja telefonjai csúcszka mechanizmusait, vagy ne adj´ isten az e téren óriási tapasztalattal rendelkező távol-keleti gyártóktól emel át egy-két ötletet stikában, mindenesetre a 6500 slide csúszka megoldása egyszerűen tökéletes. A Nokia korábbi sliderphone-jait sem sok kritika érte ez ügyben, a 6500 slide azonban minden eddigi Nokiánál jobb csúszkát kapott, mely egyedül szétnyitott állapotban lötyög minimális mértékben. Elsőre egyébként talán fel sem tűnik, hogy a kijelző alatt egy vékony kis gumicsíkot helyeztek el a fejlesztők, melyen a szétcsúsztatást elindító hüvelykujj remek fogást talál.

Nem tudni miért, mindenesetre a baloldal teljesen csupasz maradt, ezzel szemben a jobb élre már került néhány dolog, egész konkrétan a hangerőállítás fémgombjai és az alsó fekete szekcióba került exponáló gomb. Az alsó él ismét teljesen üres és kihasználatlan, felül pedig olyanokat találunk, mint például a mini akksitöltő csatlakozó, a microUSB csati, vagy a 2,5 milliméteres headset dugalj. Van itt még egy gombnak tűnő képződmény is: ennek megnyomásával oldható a hátlap, ami mögött egy 900 mAh kapacitású lítium-ion (BP-5M) akkumulátor teljesít szolgálatot. A telefon egy feltöltéssel maximum 6 órás beszélgetési időt, illetve 320 órás készenlétet biztosít számunkra.

Apró butaság, hogy a microSD kompatibilis bővítőslotot csak a hátlap levétele után lehet megközelíteni, de legalább az akksit nem kell megbolygatni ehhez. Az integrált memória egyébként mindössze 20 MB-os, az alapcsomagban pedig egy 256 MB-os kártyát találunk, de akár 4 GB-os microSD-t is ˝megeszik˝ a telefon.

Kijelző, billentyűzet

Az LCD felett, a hangszóró két oldalán két kis ˝készségre˝ lelhetünk. Ezek egyike az elsősorban videóhívásokhoz szánt kiegészítő kamera, a másik pedig egy a kijelző fényerejének a külső fényviszonyoknak megfelelő automatikus szabályozására hivatott fényszenzor. A TFT technológiájú display se nem túl nagy, se nem túl kicsi: a 2,2 colos képátlóval rendelkező panel egész pontosan 34×45 milliméteres felületen tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. Ebben a kategóriában ma már bűn lenne QVGA-nál kisebb felbontású kijelzőt alkalmazni, és ezt bizony a Nokia is nagyon jól tudja, ennek megfelelően pedig egy 320×240 pixeles LCD került a 6500 sliderbe. Színből sincs hiány, hiszen nem kevesebb mint 16,7 millió árnyalatot számolhatunk meg a kijelzőn – csak legyen türelmünk hozzá.

A menü abszolút hozza a Nokiától elvárható szintet, vagyis abszolút logikus felépítésű, könnyen kezelhető és nem utolsó sorban teljesen személyre szabható. No persze senki se várjon Samsung G600 szintű állítási lehetőségeket, de ezzel együtt nem túl sok kritika érheti a szoftverfejlesztők munkáját. Választhatunk például, hogy listás, rácsos, címkés rácsos, avagy lapos megjelenítést szeretnénk, no és a legfontosabb, hogy az animált ikonokat felvonultató (3×3-as) menü egyes elemei kényünk-kedvünk szerint átszervezhetők. Alaphelyzetben 6 témabeállítás (black, bronze, nokia, palm, silver, waves) fogad bennünket, de akár le is tölthetünk magunknak új témákat. Betűméretből az üzenetszerkesztőben három, a telefonkönyvben kettő, a webböngészőben pedig ugyancsak három választható, az aktív készenlét megléte pedig szinte már teljesen magától értetődik. Kapunk továbbá csúsztatási animációt, illetve fotót, órát (analóg/digitális), diát vagy videóklipet felvonultató kijelzővédőt, és még a készenléti betűszín is állítható.

A közvetlenül a kijelző alatt elhelyezett néhány kezelőszerv (navigomb, funkció- és híváskezelő gombok) a minimalista design jegyében született, és nem érintő-, hanem hagyományos nyomógombok, még pedig remek nyomásponttal megáldva. Hasonlóképp a lentebbi szám/karakter billentyűk sem nagyon kritizálhatók: az enyhén ívelt sorokba rendezett gombok egyszerű fehér háttérvilágításúak.

Kamera

Carl Zeiss optika, 3,2 megapixel. Ebben a néhány szóban gyakorlatilag minden benne van tömören, vagyis már előre sejthető, hogy ezúttal szerencsére nem egy belépőszintű VGA gagyikamerával ver minket a sors, illetve a Nokia, de miért is tenné? No, szóval a maximális felbontás 2.048×1.536 képpont, ezenkívül pedig a további üzemmódok állnak a rendelkezésünkre, a három minőségi beállítás mellett: 1600×1200, 1280×960, 640×480, 320×240 és 160×120 pixel. A még maximális felbontás mellett is használható digitális zoom nyolcszoros nagyításra képes.

Az optika a hátlapra és nem a fedlap alsó részébe került, melynek az az előnye, hogy csukott telefonnal is fotózhatunk, ellenben hátránya, hogy az optika nincs túlságosan védve. A xenon-vaku divat előszele egyelőre még nem csapta meg a gyártót, így marad a LED-segédfény, ebből azonban kettőt is sikerült bepasszírozni az optika mellé, ami ugyebár kellően nagy fényerőt biztosít. A kamera képe a teljes LCD-t betölti és választhatunk, hogy függőleges, vagy vízszintes megjelenítést szeretnénk – értelemszerűen célszerű ez utóbbit választani.

A képek élességét autofókusz garantálja, így az expogomb természetesen kétállású. A fotók minősége ha nem is makulátlan, de mindenképpen jónak mondható, az viszont biztos, hogy nem kapunk N95-jellegű kvalitást, ez persze nem is várható el. Az expohang kikapcsolható, az önkioldó 3, 5 és 10 másodperces késleltetésre képes, a vaku pedig ki- és bekapcsolt, valamint automata állapotú lehet. Három effektet (szürkeárnyalatos, szépia, negatív) és négy fehéregyensúlyt (nappali, izzó, fénycső, látóhatár) kapunk, ezenkívül pedig említést érdemel még a nagy tudású képszerkesztő alkalmazás, mely többek közt vágásra, forgatásra, keretezésre, szövegezésre és élességállításra is használható. A fotók természetesen ki is nyomtathatók a telefonról.

A H.263 és MPEG-4 formátumokat támogató videókamkorder a 128×96, 176×144 és 352×288 pixeles felbontások mellett szerencsére a 640×480 pixelt (VGA) is ismeri, bár ebben az üzemmódban csak 15 képkocka/másodperc sebességű mozgóképeket tud rögzíteni.

Szolgáltatások

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia 6500 slide-ból bizony kimaradt a szélsebes HSDPA és Wi-Fi adatátvitel, hiszen akkor talán már túlságosan tökéletes, eminens tanuló lett volna a telefonból. Kárpótlásul viszont kapunk GPRS-t, EDGE-et és UMTS-t is, a Bluetooth 2.0 kontroller pedig a mai elvárásoknak megfelelően A2DP profilos, vagyis kezeli a vezeték nélküli sztereó füleseket. Vezetékes fronton szólnunk kell többek közt az USB 2.0 adatátvitelről és a TV-kimenetről (PAL/NTSC), valamint az ez utóbbihoz tartozó gyári kábelről.

Az MP3, AAC, eAAC+ és WMA támogatású zenelejátszó saját témabeállításokkal teljesen személyre szabható és természetesen a playlisteket is kezeli. Adott a sztereó térhatás funkció és összesen hét ekvalizer beállítást is kapunk – a grafikus EQ ötsávos. Az automata és manuális hangolásra is képes sztereó FM rádió RDS és Visual Radio kompatibilis és maximum 20 csatorna adatait képes eltárolni. A diktafonnal legfeljebb 60 perces hangfelvételek készíthetők, a PTT funkciónak köszönhetően pedig egyfajta modern walkie-talkie-ként is használható a mobil.

A remekül használható naptár alkalmazásban emlékeztető, tárgyalás, hívás, születésnap és feljegyzés kategóriában tárolhatók el életünk különböző eseményei és történései, melyek mindegyikéhez maximum 256 karakteres feljegyzés rögzíthető. A jegyzetkészítő háromezer karakteres szösszenetek megírását teszi lehetővé, a Java alkalmazásként létező számológép pedig fejlett tudományos funkciókkal büszkélkedhet. Az üzenetszerkesztőben maximum ezer karakteres SMS-ek, illetve 300 KB méretű MMS-ek állíthatók össze, az elektronikus levelek pedig a Java-alapú e-mail klienssel kezelhetők. A névjegyzék gyakorlatilag minden földi jóval (hívókép, csengőhang, videó, jegyzet) elkényeztet bennünket, ezenkívül pedig még időzítőt, stoppert, átváltót, világórát és Opera Mini webböngészőt is kapunk a pénzünkért.

A telefonon egyébként alaphelyzetben a következő játékok találhatók: Backgammon, Golf Tour, Highroller Casino, Rally 3D, Snake III.

Konklúzió

A Nokia igen csak jó munkát végzett a Nokia 6500 slide kifejlesztésekor. Sikerült egy olyan csúszkamobilt összehoznia, mely nem egyszerűen csak jól nézni ki és remek minőségű, hanem még belbecs tekintetében is fel tudja venni a versenyt az egyre erősebb riválisokkal szemben. A készüléknek ha nem is csillagos ötöst, de mindenképpen ötös érdemjegyet vésünk be a bizonyítványába.

Pozitívum: elegáns külső, minőségi anyagok, remek kijelző, 3,2 megapixeles autofókuszos kamera, VGA videófelvevő, bővíthető memória, gyári memóriakártya, TV-kimenet, gyári TV-kábel, vezetékes sztereó headset, fejlett médialejátszó, RDS-es FM rádió, USB 2.0, Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS, EDGE, UMTS, PTT, fejlett naptár és névjegyzék, Opera Mini, diktafon, személyre szabhatóság.

Negatívum: nincs HSDPA és Wi-Fi, a memóriakártya bővítőhely nem oldalra, hanem a hátlap alá került, a VGA videók csak 15 fps-sel bírnak, nincs panorámakép funkció.

A cikk írásakor a Nokia 6500 slide még egyik hazai mobil operátor kínálatában sem lelhető fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek