Connect with us

technokrata

Környezetvédelem, internetes módra

Kütyük

Környezetvédelem, internetes módra

„A kis lépések megmenthetik a világot” – ezrek csatlakoztak a Föld megmentéséért indított erőfeszítéshez.

Az elmúlt néhány évben még csak ki sem kellett mozdulunk a lakásból, hogy saját szemeinkkel tapasztalhassuk meg a klímaváltozás mindennapi életünkre gyakorolt hatásait. A Föld klímája vitathatatlanul átalakulóban van, és ennek egyik legfőbb oka az emberi tevékenység: az erőforrások önző, a következő nemzedékek és más élőlények igényeit figyelmen kívül hagyó kizsákmányolása, a környezetszennyezés. A józanul gondolkodó emberek egy jelentős része ezért valamilyen módon támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek igyekeznek változtatni az emberi hozzáálláson. Legyen szó akár csak a szelektív hulladékgyűjtésről, vagy a jegesmedvék rohamosan fogyatkozó életterének megmentésére tett kísérletekről, sajnos bárki találhat magának olyan ügyet, ami mellé állhat.

Ebben kíván segíteni az a kezdeményezés, mely a tegnapi nap során bontotta ki szárnyait. Az ENSZ által támogatott „Blog Action Day” megmozduláshoz 15.800, bloggerek által üzemeltetett website csatlakozott. Ezek a webhelyek immár a környezetvédelmet (is) népszerűsítik olvasóik előtt, méghozzá igen széles skálán. Van, ahol több fa ültetésére bíztatják az internetezőket, más blogokban pedig a műanyagok újrafelhasználásáról lehet olvasni. „Célunk, hogy mindenki egy jobb jövőről beszéljen.” – olvasható a www.blogactionday.com oldalon.

Sztavrosz Dimasz, az EU Környezetvédelmi Biztosa saját blogjában így ír: „Nagy különbségek vannak a környezettudatosság szintjében, az egyes államokat tekintve. Ugyanakkor az a benyomásom, hogy ennek mértéke jelenleg mindenhol szépen növekszik.” Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) is ezt a fejlődést hivatott szolgálni. A világ blogger közösségének egységségbe forrasztásával korábban talán elérhetetlen emberek millióihoz is lehet szólni; rávehetők arra, hogy elgondolkodjanak és így elindítható egy globális vitafórumot is.

„A kis lépések megmenthetik a világot” jelmondat is egyre gyakrabban hangozhat el, arra utalva, hogy bárki tehet Földünk védelméért. Az emberek többsége ugyanis nem tud mit kezdeni a globális célokkal, azokat magán messze túlmutatónak éli meg. Apró változtatásokat azonban sokan hajlamosak tenni, és ahogy a régi magyar közmondás is tartja: sok kicsi sokra megy. Márpedig itt az ideje, hogy cselekedjünk: az ENSZ szerint az idei felmelegedés, amely további hőhullámokat, árvizeket, szárazságot és emelkedő tengerszintet generált, legalább 90 százalékban az emberi tevékenységre – főként a fosszilis üzemanyagok elégetésére – vezethető vissza.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák