Connect with us

Hirdetés

technokrata

Környezetvédelem, internetes módra

Kütyük

Környezetvédelem, internetes módra

„A kis lépések megmenthetik a világot” – ezrek csatlakoztak a Föld megmentéséért indított erőfeszítéshez.

Az elmúlt néhány évben még csak ki sem kellett mozdulunk a lakásból, hogy saját szemeinkkel tapasztalhassuk meg a klímaváltozás mindennapi életünkre gyakorolt hatásait. A Föld klímája vitathatatlanul átalakulóban van, és ennek egyik legfőbb oka az emberi tevékenység: az erőforrások önző, a következő nemzedékek és más élőlények igényeit figyelmen kívül hagyó kizsákmányolása, a környezetszennyezés. A józanul gondolkodó emberek egy jelentős része ezért valamilyen módon támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek igyekeznek változtatni az emberi hozzáálláson. Legyen szó akár csak a szelektív hulladékgyűjtésről, vagy a jegesmedvék rohamosan fogyatkozó életterének megmentésére tett kísérletekről, sajnos bárki találhat magának olyan ügyet, ami mellé állhat.

Ebben kíván segíteni az a kezdeményezés, mely a tegnapi nap során bontotta ki szárnyait. Az ENSZ által támogatott „Blog Action Day” megmozduláshoz 15.800, bloggerek által üzemeltetett website csatlakozott. Ezek a webhelyek immár a környezetvédelmet (is) népszerűsítik olvasóik előtt, méghozzá igen széles skálán. Van, ahol több fa ültetésére bíztatják az internetezőket, más blogokban pedig a műanyagok újrafelhasználásáról lehet olvasni. „Célunk, hogy mindenki egy jobb jövőről beszéljen.” – olvasható a www.blogactionday.com oldalon.

Sztavrosz Dimasz, az EU Környezetvédelmi Biztosa saját blogjában így ír: „Nagy különbségek vannak a környezettudatosság szintjében, az egyes államokat tekintve. Ugyanakkor az a benyomásom, hogy ennek mértéke jelenleg mindenhol szépen növekszik.” Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) is ezt a fejlődést hivatott szolgálni. A világ blogger közösségének egységségbe forrasztásával korábban talán elérhetetlen emberek millióihoz is lehet szólni; rávehetők arra, hogy elgondolkodjanak és így elindítható egy globális vitafórumot is.

„A kis lépések megmenthetik a világot” jelmondat is egyre gyakrabban hangozhat el, arra utalva, hogy bárki tehet Földünk védelméért. Az emberek többsége ugyanis nem tud mit kezdeni a globális célokkal, azokat magán messze túlmutatónak éli meg. Apró változtatásokat azonban sokan hajlamosak tenni, és ahogy a régi magyar közmondás is tartja: sok kicsi sokra megy. Márpedig itt az ideje, hogy cselekedjünk: az ENSZ szerint az idei felmelegedés, amely további hőhullámokat, árvizeket, szárazságot és emelkedő tengerszintet generált, legalább 90 százalékban az emberi tevékenységre – főként a fosszilis üzemanyagok elégetésére – vezethető vissza.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés