Connect with us

technokrata

Zene: hazai állásfoglalás a magáncélú másolásról

Kütyük

Zene: hazai állásfoglalás a magáncélú másolásról

Megújult és szabadon olvasható a Szerzői Jogi Kézikönyv.

A Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű teljes terjedelmében immár elolvasható az ASVA – Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány – honlapján. A közérthetően megfogalmazott kézikönyv kitér a szerzői jogvédelem alapfogalmaira, részletezi a szerzői jog védelmének polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközeit egyaránt.

A könyv különös figyelmet szentel az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően hatályba lépett új, meglehetősen összetett vámjogi szabályozásoknak, valamint részletesen vizsgálja az új technológiákra vonatkozó, a műszaki intézkedés kijátszásának és a jogkezelési adat meghamisításának tényállását is. A kötet továbbá tartalmazza a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-részleteket, és kitér az elmúlt évben foganatosított BTK jogszabályi változásokra is. A jogszabályok között megtalálható a Szerzői Jogi Szakértő Testület állásfoglalása a magáncélú másolásról.

Bár az 1999-es új szerzői jogi törvény hatályba lépését követően nem sokkal született olyan kézikönyv, mely az internet szerzői jogi kérdéseire is koncentrálva beszél a témáról, és lassan az egyetemi jegyzetek száma is bővül, mégis 2006-ig hiányzott a piacról az a szemlélet, melyet a Szerzői Jogi Kézikönyv képvisel. A napokban az ASVA honlapján immár a kötet megújult, frissített változatát olvashatják az érdeklődők. Az útmutató elsősorban azoknak a szakembereknek szól, akik a szerzői joggal a gyakorlatban találkoznak, de akik nem feltétlenül jogi végzettségű szakemberek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák