Connect with us

technokrata

Néhány kattintás az Iwiwen, és máris új szerver kell

Kütyük

Néhány kattintás az Iwiwen, és máris új szerver kell

Az ismerőseinkkel való kapcsolattartás zabálja az erőforrásokat.

Ugyan egyénenként az internetezők többsége nem kattintgat túl sokat naponta az olyan közösségi hálózatokon, mint amilyen a magyar Iwiw vagy az amerikai Myspace, mégis, ez a néhány gombnyomás alaposan felpörgette a szervereladásokat. Olyan tömegben használják ugyanis a hálózatokat az emberek, hogy az igények kielégítéséhez folyamatosan újabb és újabb kiszolgálókra van szükség, állítja a Sun Microsystems. Még a virtualizációs technikák sem képesek lehűteni a vásárlási kedvet, pedig pont ettől várták egy-két éve, hogy csökkenteni fogja a szerverek eladási volumenét.

Richard Green, a Sun szoftveres részlegének ügyvezető alelnöke nemrég úgy nyilatkozott a médiának, hogy a nagy adatigényű alkalmazások, mint amilyenek a közösségi hálózatok, egyre több tárkapacitást igényelnek. Ennek eredményeként pedig a szerverek lassan „a plafonig halmozódnak” a szervertermekben. És ezen a virtualizáció sem (sokat) segít: több operációs rendszer, szolgáltatás egyetlen fizikai számítógépre telepítésével nem lehet megnövelni a rendelkezésre álló adatterületet (sőt).

Az erőforrásigények megugrása természetesen együtt jár a költségek növekedésével: nemcsak a szerverek beszerzése miatt, hanem azok üzemeltetési, karbantartási, fejlesztési kiadásai is sokat nyomnak a latban. Sokan pedig nem is sejtették, hogy a napi szintű kapcsolattartás mögött milyen infrastruktúra húzódik meg, hogy kielégítse társas igényeink virtuális formáit.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek