Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Internet2

100 gigabiten, másodpercenként.

Az Egyesült Államokban kutatólaboratóriumokat és felsőoktatási intézményeket összekötő Internet2 ugyan már évek óta létezik, kísérleti stádiumából azonban mindmáig nem tudott kilépni. Új hír viszont, hogy a hálózati infrastruktúra (további) fejlesztésének köszönhetően immár elérhető a 100 Gbps (száz gigabit másodpercenként) adatátviteli sebesség.

A San Diego-ban, évente megrendezésre kerülő Fall Member Meeetingen bejelentett eredmény nem az egyetlen siker, amit az elmúlt néhány hónapban fel tudtak mutatni. A Dynamic Circuit Network (DCN) révén – mely 2008 januárjában áll majd munkába – az amerikai kutatók akár 10 Gbps-os dedikált sávszélességhez is juthatnak, igény szerint. Emellett természetesen a fejlett IP hálózat is elősegíti a nagyobb adatátvitelt: támogatja az IPv6-ot, a multicastot és más, nagyteljesítményű hálózati technológiákat.

Persze önmagában a sebesség nem ér semmit, ha nem „ültetnek rá” azt kihasználni képes szolgáltatásokat. Nos, erről szó sincs: az USA-beli tudósok számos területen kiaknázzák az Internet2 nagy kapacitását. Például orvosi kutatásokra: virtuális sebészeti technikák kikísérletezésére; melyek dedikált, szuperszámítógépekből álló hálózatokat igényelnek. Ugyanakkor a klasszikus értelemben vett szórakozásnak (egyelőre) nincs helye az Internet2-n: multiplayer játékokat nem engednek használni a rendszeren.

Hacker- helyett hajléktalan-támadás
A rendszer sebezhetőségére szűk fél éve derült fény, amikor egy otthon nélküli férfi matraca lángra kapott. A hajléktalan történetesen pont a Charles folyón keresztül ívelő Longfellow híd alatt ütött tanyát; azt azonban nem tudta, hogy a Bostont Cambridge-dzsel összekötő úton futottak az Internet2 kábelei. A tűzesetet követően a hálózat kvázi gerinceként szolgáló kábelek működésképtelenné váltak, a mérnököknek pedig újra kellett routolniuk az adatforgalmat a helyreállítás napjaira. Az eset miatt egy időre drámai mértékben lecsökkent a hálózati sávszélesség.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés