Connect with us

technokrata

Minden idők legnagyobb büntetése

Kütyük

Minden idők legnagyobb büntetése

Dalcsere miatt ítélték el a gyerekeit egyedül nevelő nőt – 5 évnyi fizetése bánhatja.

Pár napja egy szerzői jogi ügytől hangos az amerikai sajtó. Történt ugyanis, hogy egy minnesotai asszonyt nemrég bíróság elé citált az RIAA, a Hanglemezkiadók Amerikai Szövetsége, azzal a váddal, hogy engedély nélkül osztott meg több mint 1700 dalt az Interneten. A harminc éves Jammie Thomas így egyike lett annak a több mint 26 ezer USA-beli állampolgárnak, aki felszólítást kapott arra, hogy fejezze be jogsértő tevékenységét, és vagy jelenjen meg a bíróságon, felelni tetteiért, vagy állapodjon meg a jogtulajdonosokkal.

A 2003-as peres eljárássorozat elindulása óta megfenyegetettek többsége élt a peren kívüli egyezkedés lehetőségével, és hajlandó volt néhány ezer dollárt kifizetni, amiért pont őt kapták rajta a több millió zenerajongóból. Thomas azonban nem kívánt élni a lehetőséggel: mivel ártatlannak vallotta magát, nem látta okát annak, hogy fizessen. Pedig a jogvédők szerint komoly károkat okozott a hölgy a kiadóknak: az 1702 dalt a Kazaa nevű peer to peer file-megosztó szolgáltatáson tette elérhetővé a többi internetező számára.

Nos, Thomas hiába érvelt azzal, hogy nem is rendelkezik saját Kazaa accounttal, a bíróság mégis a felperesnek adott igazat. Döntésében 9250 dolláros kártérítést ítélt meg azután a 24 dal után, amire az RIAA koncentrált a per során. Ez összesen 222 ezer dolláros büntetést jelent, ami egy átlag amerikainak nagyjából 5-6 éves fizetése. Az összeg nagyságából következően Thomas minden bizonnyal él fellebbezési jogával; legalábbis az online szólásszabadságért küzdő Electronics Frontier Foundation (EFF) közlése szerint. A szerzői jogi perekben az internetezők mellé álló szervezet arról számolt be, hogy már több, a témában jártas ügyvéd is megkereste az asszonyt: amennyiben folytatni kívánja a pert, szívesen vállalják érdekeinek védelmét a bíróságon.

Természetesen heves visszhang kísérte az ügyet, általános felzúdulást váltott ki az USA-beli internetezőkből, hogy a törvényi szabályozás ugyanolyan erővel ítélkezik egy hétköznapi felhasználó és egy másolt lemezeket ipari méretekben sokszorosító kalóz felett. Ráadásul az ítélethirdetést követően nem sokkal kiderült: a döntését anélkül született meg, hogy meggyőződtek volna arról, hogy Thomas megosztott állományait bárki is letöltötte-e a file-csere hálózaton keresztül. Az esküdtszék csupán azt a tényt vette figyelembe, hogy a dalok elérhetők voltak. Ira Rothken, a szerőzi jogi perekben gyakorta védőként dolgozó ügyvéd – aki jelenleg a Torrentspy ügyében képviseli ügyfelét – úgy nyilatkozott, hogy ez alapja lehet egy fellebbezési kérelemnek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák