Connect with us

technokrata

Teszt: Sharp 880SH – új idők előszele!?

sh88l-02

Kütyük

Teszt: Sharp 880SH – új idők előszele!?

Bizony igen hosszú idő telt el azóta, mikor utoljára Sharp mobiltelefon kopogtatott szerkesztőségünk ajtaján, de most végre újból egy ilyen készüléket vehetünk górcső alá. A Sharp 880SH alig néhány napja jelent meg a hazai Vodafone-nál, mi azonban máris leteszteltük a friss jövevényt.

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Sharp háza táján az elmúlt hónapokban óriási csend uralkodott. A japán székhelyű vállalat legutóbb az 550SH és 770SH típusjelzésű mobiljaival jelentkezett az európai piacon, azóta viszont gyakorlatilag semmi említésre méltó sem történt a Sharp európai mobil részlegével kapcsolatban. Idén nyár közepén hirtelen felbukkant a Sharp GX33, ami nem túl sok újdonságot hozott, de néhány héttel később már egy igazán izgalmasnak ígérkező új Sharp telefonról érkeztek pletykák.

A pletykákról szeptember elején derült ki, hogy ezúttal bizony valós alapokra épülnek, ugyanis a Sharp ekkor, a berlini IFA 2007 szakkiállítás keretein belül jelentette be hivatalosan legújabb készülékét, mely a keresztségben a Sharp 880SH nevet kapta. Megjegyzendő, hogy ezt a modellt nem kifejezetten Európának fejlesztették ki, a gyártó ugyanis gondolt egyet, és 880SH típusjelzéssel egyszerűen kiadta a Japánban már piacon lévő, a SoftBank szolgáltató által forgalmazott 816SH enyhén módosított, ˝európaizált˝ kiadását.

Ha röviden kellene jellemeznem a Sharp 880SH-t, talán annyit mondanék, hogy ˝személyében˝ egy olyan felső-középkategóriás mobilhoz van szerencsénk, mely elsősorban szétcsúsztatható kialakításáról, gyors adatátviteli technológiáiról és fejlett multimédiás képességeiről ismerszik meg. Aki ennél többre is kíváncsi, azt most lapozzon a következő oldalra!

Design

A Sharp 880SH vélhetően elsősorban azok tetszését nyeri majd el, akik sokkal inkább a visszafogott külcsínre, semmint a túlzásba vitt csicsára, vagy különleges designra szavaznak. Tény, ami tény: a 880SH nem valami izgalmas külsejű mobiltelefon, ezzel együtt egyáltalán nem lehet rá azt mondani, hogy csúnya. Olyan, amilyen, de a tesztelés során bennem kialakult kép inkább pozitív, mint negatív.

Ebben fontos szerepe van annak, hogy a készülék minősége nem sok kívánni valót hagy maga után, hiszen mind a felhasznált anyagok, mind pedig az összeszerelés minősége korrektnek nevezhető. A nálunk járt tesztkészülék teljes egészében fekete színben pompázott, leszámítva azt a két ezüst díszcsíkot, ami a telefon fedlapjának hosszanti szélein fut végig. Jó hír, hogy fekete színe ellenére a telefonon nem látszanak meg annyira az ujjlenyomatok, mint például a Nokia 8800 Sirocco-n, ezenkívül pedig érdekesség, hogy a hátsó szekció egyfajta enyhén csillogó, metál fekete fényezést kapott.

Az alapvetően szögletes megjelenésű, egyedül csak az alsó és felső éleken ívelt formájú Sharp 880SH csúszka mechanizmusa egy erős négyes osztályzatot érdemel, és csupán azért nem ötöst, mert csukott helyzetben 1-1,5 milliméternyi úton lötyög. A nyitáshoz szükséges erőszükséglet optimálisnak nevezhető, és bár a hüvelykujjunknak nem jutott kitüremkedés az LCD alatt, még így sem adódnak komoly problémáink, illetve fontos, hogy a már említett lötyögés nyitott állapotban abszolút megszűnik.

Nem tudni miért, de a baloldali él teljesen csupasz maradt, ellenben az ellentétes oldalon nem kevés gombot és csatlakozót helyeztek el a fejlesztők. Legfelül van a microSD memóriakártyákat fogadó bővítőslot, illetve a headset csatlakozó aljzat, természetesen mindkettő kihajtható gumifül alá rejtve. Lentebb keresendő a hangerőállításhoz használatos +/- gombpár, illetve a kamera exponáló gombja. A felső él üres, alul pedig a rendszercsatlakozó kapott helyet. Szabványos mini-, vagy ne adj Isten microUSB csatlakozónak sajnos nyoma sincs, viszont nem elhanyagolható szempont, hogy a telefon akksija akár USB portról is tölthető. Ha már itt tartunk, a 800 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor a gyári adatok szerint maximum 320 órás készenléti időt, illetve 4,3 órás beszélgetési időt képes biztosítani, de persze ezeket az értékeket a gyakorlatban elég nehéz megközelíteni.

Kijelző, billentyűzet

Ha kijelzőkről beszélünk, a Sharp mobilokban nagyon ritkán szoktunk negatívan csalódni, és szerencsére ezúttal is ez a helyzet, vagyis, hogy a 880SH-ba szerelt LCD tökéletesen megfelel a mai elvárásoknak. Egyes Olvasóink most titkon abban reménykednek, hogy ha már egyszer egy valódi japán felmenőkkel rendelkező telefonhoz van szerencsénk, akkor talán egy VGA, vagyis nem kevesebb mint 640×480 pixeles display került a kis masinába. Nos ez sajnos nem így van, mindenesetre ne legyünk telhetetlenek, hiszen a 880SH-ban fellelhető QVGA (320×240 pixel) kijelző is remek képminőséget biztosít.

A TFT technológiára épülő folyadékkristályos kijelző 2,2 colos képátlóval rendelkezik és egész pontosan 45×34 milliméteres fizikai méretekkel bír. A 18 bites színmélység 262.144 színárnyalat megjelenítését teszi lehetővé, ami a legtöbb esetben ugyebár több mint elegendő – minek ide 16 millió szín?

Az alapkijelzőn megjelenő háttér természetesen lecserélhető és egyszerű, valamint digitális óra is megjeleníthető rajta. A telefonon alaphelyzetben három témabeállítás (Cheerful, Metallic, Simple) található, amivel bizonyos keretek között megoldható a vizuális megjelenés személyre szabása. A 3 oszlopra és 4 sorra tagolt menürendszerben összesen 12 ikon van, melyek egyáltalán nincsenek túlcsicsázva, hanem inkább minimalista designt kaptak. Úgynevezett rendszergrafikákat rögzíthetünk a be- és kikapcsoláshoz, a bejövő normál- és videóhívásokhoz, valamint a riasztásokhoz, ezenkívül pedig említést érdemel, hogy az LCD fényereje négy fokozatban állítható.

Amikor először felvillant a billentyűzet háttérvilágítása, egyből a Volkswagen márka jutott eszembe, ugyanis ezen típusú autóknak van hasonlóan kékszínű műszerfal-világítása. Sokkal elegánsabb és egyedibb, mintha egyszerűen csak fehér lenne, az már egyszer biztos. A fedlapon a központi ötirányú navigomb körül két-két funkció- és híváskezelő gombra, valamint egy dedikált multimédiás billentyűre lehetünk figyelmesek. A szétcsúsztatást követően megjelenő normál billentyűzet három, egymástól jól elválasztott oszlopra tagozódik, mely oszlopok tetején a videóhívás, a kedvencek és az üzenetközpont közvetlen módon történő elérésre szolgáló gyorsgombok tanyáznak. Érintőgombok nincsenek, az összes billentyűt rendesen meg kell nyomnunk – a nyomáspont egyszerűen hibátlan.

Kamera

Elhúzható lencsevédő? Nincs! Süllyesztett optika? Nincs! Felelőtlen tervezés? Na, az van! Hogy miért írom ezt? Csupán azért, mert a Sharp 880SH hátoldalán nem, hogy rejtve és védve lenne a kamera, hanem éppen ellenkezőleg: kiemelkedik a hátlap síkjából, ily módon mintegy vonzva magára a kisebb-nagyobb karcolásokat. Negatívum továbbá, hogy az optika mellől nem csak a kis tükör hiányzik (bocsánatos bűn), hanem még a LED-segédfény is.

A kamera képe az egész kijelzőt betölti, de persze a fontosabb funkciók megjeleníthetők az LCD szélein. Mivel a telefonban egy 2 megapixeles felbontású CMOS képszenzor teljesít szolgálatot, maximum 1.600×1.200 képpontos fényképeket készíthetünk, három különböző minőségi beállítás mellett. Lehetőség van a további alacsonyabb felbontásokat is választani: 1.280×960, 1.024×768, 640×480, 320×240, illetve 160×120 pixel. Digitális zoomot csak akkor használhatunk, ha 2 megapixelnél kisebb felbontásban fotózunk. Ha az expó-gombot félig nyomjuk le, az autofókusz funkció máris feléled és viszonylag gyorsan élességet talál. Érdekesség, hogy a már megszokott makró módon (3-4 centiméteres tárgytávolság) kívül egy manuális fókusz beállítást is választhatunk. Ilyenkor a navigombbal mi magunk állíthatjuk, hogy a képen pontosan hova kerüljön az élesség. A fényképek minősége egyébként nem kiugróan jó, de bőven megüti az átlagot.

Az időzítő 2, 5 és 10 másodperces késleltetést ismer, háromféle zárhang közül választhatunk, az expozíciókorrekció manuálisan állítható és még keretbe fotózási lehetőséget is kapunk. Sorozatfelvételre kapcsolva a felbontás QVGA-ra zuhan, és ilyen képekből 4-9 felvétel készíthető, négy különböző sebességi opció mellett. A szokásos digitális effektusok sem hiányoznak, a fehéregyensúly és az ISO fényérzékenység ellenben sajnos nem kontrollálható. A videórögzítő H.263 és MPEG4 formátumban képes dolgozni, és bár a VGA felbontást nem támogatja, legalább a QVGA-t igen. A kijelző felett elhelyezett kamerával maximum QVGA fotók készíthetők, illetve akár videózhatunk is ezzel az elsősorban videóhívásra szánt kiegészítő kamerával.

Szolgáltatások

A jelek szerint a villámgyors HSDPA szele végre a Sharpot is megcsapta, ugyanis a háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) 880SH-ban bizony már ott van a 3,5G technológia, mely ezúttal egész pontosan maximum 3,6 Mbit/s-os letöltési sebességet tesz lehetővé. Ha esetleg nem HSDPA-val lefedett területen tartózkodunk, akkor sincs probléma, mert a telefon természetesen UMTS hálózatokban is használható, ha pedig még 3G-nk sincs, akkor még mindig ott az EDGE, vagy éppen a jó öreg GPRS. A mai elvárásoknak megfelelően Bluetooth 2.0 kontroller is került a telefonba, mely A2DP kompatibilis, vagyis támogatja a vezeték nélküli sztereó headseteket. Ezenkívül az USB 2.0 technológia és az USB Mass Storage sem hiányzik a mobilból – nem árt észben tartani, hogy ez utóbbit használva, nem tudunk hívásokat fogadni a telefonon.

A belső memória 50 MB-os kapacitással rendelkezik, ami ugyebár bármikor könnyedén bővíthető egy miniatűr méretű, de nagy kapacitású microSD memóriakártyával. Ilyen kártyákon tárolhatunk MP3, AAC, eAAC és eAAC+ formátumú digitális muzsikákat, vagy éppen videófelvételeket, no és persze fényképeket is, ezenkívül pedig nem mehetünk el szó nélkül a mellett sem, hogy a Sharp 880SH-ban egy sztereó FM rádió is helyet kapott.

A naptárban összesen hat kategóriába sorolhatjuk be ügyes-bajos dolgainkat, az ébresztő pedig öt különböző időpontot kezel. Rádióval sajnos nem tud ébreszteni, de zenével és videóval minden további nélkül. A szundi ideje 2 és 20 perc közé lőhető be és még az ébresztés hangereje és időtartama is szabályozható. Az üzenetkezelőben SMS-eket, hang- és videóüzeneteket, képeslapokat, illetve e-maileket készíthetünk. A T9 szótáras, cut-copy funkciós alkalmazás négy betűmérettel rendelkezik és üzenetíráskor 0-ról számolja felfelé a karaktereket.

A telefonkönyvben maximum 750 ismerősünk adatait tárolhatjuk el – egy-egy kontakthoz legfeljebb 13 információ rögzíthető, legyen az például e-mail, URL, vagy éppen hívókép. A webet ezúttal egy 3.3-as verziójú NetFront szoftverrel böngészhetjük, mely tökéletesen ellátja a rábízott feladatokat. Említést érdemel továbbá a számológép (nem tudományos), a diktafon, a világóra, a feladatkezelő, a stopper, illetve a visszaszámláló funkció.

Konklúzió

A Sharp 880SH egy mindenképpen érdekes színfoltja az amúgy Nokia, Samsung és Sony Ericsson telefonokkal elárasztott mobiltelefon piacnak. Messze van a tökéletestől, de széles szolgáltatási köre révén képes arra, hogy tisztességgel helyt álljon a felső-középkategóriás csúszkamobilok egyre zsúfoltabb szegmensében. Tárt karokkal várjuk a folytatást, mondjuk például egy Nokia N95 kategóriás Sharp újdonságot!

Pozitívum: korrekt minőség, visszafogott elegancia, remek kijelző, 2 megapixeles kamera, fejlett autofókusz, egyszerű bővíthetőség, sztereó FM rádió, Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0, Mass Storage funkció, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, videóhívás funkció, jól használható billentyűzet.

Negatívum: a kamerából hiányzik a vaku, védtelen optika, csak QVGA videófelvevő, nincs TV-kimenet, IrDA és szabványos USB csatlakozó, a menü elemei nem variálhatók.

A cikk írásakor a Sharp 880SH a hazai Vodafone-nál előfizetéssel 39.990 forintba, VitaMAX csomagban pedig 57.990 forintba kerül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák