Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyszerű adatátvitel az otthoni villanyvezetékeken

Kütyük

Egyszerű adatátvitel az otthoni villanyvezetékeken

Mi kell a DSL-adatok otthonunkban történő gyors átviteléhez?

A technikailag járatlanok számára is egyszerű feladat egy otthoni hálózat felépítése. A lakásban lévő energia-vezetékhálózaton, azaz villanydrótokon keresztül a DSL-választóhoz (routerhez) lehet kapcsolni a tőle távol lévő PC-ket, vagy összekötni egymással különféle készülékeket – például a Siemens Gigaset HomePlug AV 200 nevű készülék segítségével. Az átviteli sebesség 200 megabit/sec, amely elegendő két nagyfelbontású TV-készülék jeleihez és közben még az internetről való letöltésekhez. A készülék októbertől kapható.

Az installáció abból áll, hogy a felhasználó az adaptert és a routert egy hálózati kábellel összeköti, az adaptert pedig bedugja a dugaszoló aljzatba (konnektorba). A DSL-adatok innentől kezdve bármely további konnektorból egy második adapter kimenetén rendelkezésre állnak. Így például PC-k, laptopok, nyomtatók és set-top-boxok köthetők össze egymással. Az összedugaszolás után semmi további tennivaló nincs; minden beállítás, szinkronizáció vagy kódolás automatikusan lezajlik. Más megoldások esetében viszont a konfigurálást részben egy PC-n kell elvégezni speciális szoftver segítségével, valamint a kódokat (kulcsokat) beadni. További adaptereknek a hálózatba való integrálásakor mindössze egy gombnyomásra van szükség azok be- vagy kijelentkezéséhez.

Különleges vonása a rendszernek a szélessáv-kijelző. LED-lámpák adnak információt az áramellátásról és a LAN-csatlakozásról, másrészt színes jelzőfények révén az összeköttetés minőségéről. A hálózatban a hang- és videojeleknek elsőbbsége van az adatforgalomhoz képest, mivel az előbbieket valós időben kell továbbítani.

A Siemens Home und Office Communications részlegének adaptere mindössze 3 Wattot fogyaszt, csekély (CE B osztályú) elektromágneses kisugárzásának köszönhetően a lakás más készülékeivel gyakorlatilag nem interferál. Jelenleg a piacon található Powerline készülékek 90%-a sajnos a kedvezőtlenebb CE A osztályba van besorolva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés