Connect with us

technokrata

Online dalok: fizessen, amennyit akar!

Kütyük

Online dalok: fizessen, amennyit akar!

Becsületkasszát nyitott a Radiohead.

1993-as megalakulása óta csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 8,2 millió albumot adott el a Radiohead. A változó idők szavát felismerve a brit együttes úgy döntött, hogy most az online értékesítés egy eddig kevésbé próbált formáját fogja követni. Egyfajta becsületkasszát nyitott: az új, „In rainbows” című albumot szinte ingyen is meg lehet vásárolni. Az október 10-én megjelentetni tervezett zenei anyag letöltése előtt ugyanis a felhasználó dönthet, mennyit akar áldozni pénzéből; ez az összeg pedig akár egyetlen penny is lehet (amihez azért még hozzájön 45 penny hitelkártya-tranzakció díj). Ezen kívül csupán egyetlen másik választása van a zenerajongónak: a díszdobozos készlet 40 fontba (átszámítva körülbelül 15 ezer forintba) kerül.

Persze könnyen szánhatja ilyen lépésre magát az együttes, lévén, hogy jelenleg függetlenként tevékenykedik a zeneiparban, nem kötik szerződések valamelyik nagy kiadóhoz (korábban az EMI-jal álltak szerződésben). Egy ilyen fizetési konstrukcióban ugyanakkor óhatatlanul is kevesebb pénz folyik be: a rajongók nyilván alacsonyabban húzzák meg az album értékét, ha rájuk van bízva, mennyit szurkolnak le érte. Ennek az összegnek azonban jóval nagyobb része illeti a művészeket – míg egy kiadóval szerződésben levő együttes bevételeinek zöme a jogtulajdonosnál (ami a kiadó!) és a kereskedőnél landol, a saját maguk értékesítette albumokból befolyó összeg szinte teljes egésze az előadók zsebében marad.

Amennyiben a Radiohead nem teszi közzé, hogy milyen eredményt hozott az akció, vagyis azt, hogy hány albumot adtak el, és milyen átlagáron, akkor nehéz lesz megállapítani, mennyire életképes ez a fajta értékesítési módszer. Pedig a rajongókba vetett bizalom valószínűleg sokkal jobb színben tünteti fel az előadókat, mint az RIAA és az MPAA által kezdeményezett perek ezrei. A jogvédőkről ugyanis az internetezők többsége olyan szervezetekre asszociál, melyek kriminalizálják a zene (és film)rajongókat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek