Connect with us

technokrata

Felügyelni akarják a szörfözést

Kütyük

Felügyelni akarják a szörfözést

Szóbeli ígéretre hagyatkozni nem elég – állítja egy felmérés.

A szülők túl hiszékenyek gyermekeik esetében, amikor az Internet-használat biztonsága kerül szóba – állítja a BroadbandChoices legújabb kutatása. A brit szülők 84 százaléka megelégszik csupán egy szóbeli ígérettel, amikor gyermekeik online tevékenységét firtatják. A jelentés szerint ez bizony nyugtalanító, mivel négy gyermekből egy titokban már találkozott online kapcsolatnak köszönhetően idegennel, potenciális veszélynek kitéve magát.

Michael Phillips, a BroadbandChoices termékigazgatója szerint meglepő, hányan bíznak meg gyermekükben, hogy azok eleget tesznek csupán a felkérésüknek. „Ez ugyanis a legtöbb esetben nem történik meg – amint azt a kormányzati kutatás is bebizonyította. Ahelyett, hogy egy egyszerű ígéretre hagyatkoznának, a fokozott szülői felügyelet mellett biztonsági szoftvert is alkalmazniuk kéne a szülőknek, oktatással kiegészítve, annak érdekében, hogy a nem megfelelő tartalmak és emberek ne érjék el gyermekeiket.”

A kutatás szerint a megkérdezett szülők 63 százaléka használt szoftveres alkalmazást gyermekének kordában tartása érdekében, 62 százalékuk az online eltöltött időt szabályozza, és 59 százalék manuálisan ellenőrzi a számítógépet, hogy kifigyelje az online tevékenységeket.

A felmérésben 11-16 éves gyermekeket is faggattak a szünidő alatti online szokásaikról. A legnépszerűbbnek a zene és fotó letöltésnek bizonyult a maga 48 százalékával, ezt követte a chatszoba és a kapcsolatépítés (45%), majd a közösségi portálok (40 százalék).

Phillips szerint az Internethez való állandó hozzáférési lehetőség mindenütt potenciális veszélyt rejthet. „A szülőknek kötelességük óvatosabbnak lenni a felületes ellenőrzések helyett, annak érdekében, hogy megvédjék gyerekeiket, akik egyre inkább arra használják az internetet, hogy kapcsolatot alakítsanak ki idegenekkel.”

Phillips mindemellett magas számlákkal is riogatta a szunnyadó gyanakvással rendelkező szülőket. „A gyermekek 48 százaléka rendszeresen tölt le fizetős tartalmakat, a sokk pedig csak hó végén érkezik!”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek