Connect with us

technokrata

IP-telefonálás irodai körülmények között

Kütyük

IP-telefonálás irodai körülmények között

Költségcsökkentés SMC alközponttal és VoIP telefonokkal.

A VoIP, vagyis az internetes hangátvitel kapcsán többnyire az otthoni internetezőket érintő hírekkel találkozik az átlag felhasználó. Pedig ami ebben a közegben többnyire mindössze egy kényelmes beszélgetési forma, az (kis)irodai szinten sokkal többet nyújthat a cégeknek. Ilyen környezetben természetesen komolyabb eszközparkot, befektetést igényel egy működő rendszer felállítása, ami viszont cserébe jóval szélesebb körű, az irodai felhasználók számára fontos lehetőségeket biztosíthat. Nem is említve az egyik legnagyobb előnyt: az Internet-alapú kommunikáció hagyományos telefonokhoz képest jóval alacsonyabb költségigényét.

Ilyen rendszereket például az SMC erre kialakított készülékeivel is létre lehet hozni. A TigerVoIP elnevezés alatt futó termékek közül az SMC PBX10-est és a SMC DSP205-öst próbáltuk ki. Míg előbbi egy beágyazott híváskezelő szerver, addig az utóbbi elnevezés egy multifunkciós telefont takar maga mögött. Természetesen mindkét eszköz támogatja a kvázi standardnak tekinthető Session Initiation Protocolt, rövid nevén SIP-et.

Milyen előnyöket kínál egy ilyen rendszer? Lehetővé teszi a cégek számára, hogy a hagyományos telefonvonalakat és az adathálózatot egyetlen felületről lehessen kezelni. Az elsősorban a kis és közepes méretű (SMB) cégek részére fejlesztett megoldás ugyanis nem csak SIP-alapú IP-telefonokkal tud együttműködni, hanem gateway-ekkel és analóg készülékekkel is. Használatával konferenciahívások valósíthatók meg, és a hangüzenetek fogadása, visszahallgatása minden telefonkészülék esetében könnyen kezelhetővé válik. Sőt, voltaképp router funkciókkal is el van látva, hiszen WAN és LAN portjai, illetve a hálózati címfordítás (NAT) révén képes Internet-hozzáférést biztosítani a hozzá csatlakozó eszközöknek, legyenek azok akár IP-telefonok, akár számítógépek.

Mi az a SIP?
Ami az adatátvitelben az FTP (File Transfer Protocol), az az internetes telefóniában az SIP (Session Initiation Protocol). Egy olyan Internet-kommunikációs protokoll, melyet több résztvevő közötti kommunikációs kapcsolat felépítésére használnak. Ez gyakorlatilag szabványosítja az online hangalapú kommunikációt (pontos részletek az RFC 3261-ben olvashatók), nem véletlen, hogy egyre több VoIP készülék támogatja ezt a protokollt. A SIP-pel tetszés szerinti kapcsolatot lehet hozzárendelni a felhasználókhoz, vagyis a telefonálás mellett lehetőség nyílik konferenciahívások kezelésére, más adatcsomagok továbbítására is – elsősorban ezért válik egyre kedveltebbé a céges felhasználók között. Másodsorban pedig azért, mert gyártófüggetlen megoldás, vagyis bármelyik eszköz használható egy másikkal, amennyiben mindketten SIP-képesek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom