Connect with us

Internet-cenzúra a demokrácia egyik fellegvárában

Kütyük

Internet-cenzúra a demokrácia egyik fellegvárában

Kína után szabadon?

A demokratikus államok egyik fellegvárának számító, angolszász mintára létrejött Ausztrália nemrég úgy döntött, hogy szükség az online adatforgalom szűrésére, megvédendő az ausztrál állampolgárokat a nem kívánt tartalmaktól. Ismerős? Nem véletlenül – Kínában hasonló döntésre jutott az ottani, igaz, kommunista vezetés. A legnagyobb sziget parlamentje a múlt héten foglalkozott egy olyan törvénytervezettel, ami még nagyobb hatalmat adna a szövetségi rendőrség kezébe.

Communications Legislation Amendment (Crime or Terrorism Related Internet Content) Bill 2007 – ezen a néven mutatkozott be a szabályozás, mely lehetővé tenné, hogy a hatóságok feketelistát állítsanak össze, vagyis olyan website-ok gyűjteményét készíthessék el és tarthassák karban, melyek elérését tilthatnák ausztrál webcímekről. Jelenleg pornográf és „támadó anyagokat” tartalmazó webhelyek kerültek fel a listára, ugyanakkor egy tervezett kiegészítés szerint a rendőrség továbbiakat adhatna hozzá, ideértve a „bűnözéssel vagy terrorizmussal kapcsolatos tartalmakkal” bíró portálok elérhetőségeit is.

Mondjuk ki: Ausztrália cenzúrázná az Internetet. Mégpedig viszonylag önkényes, kevés ember által meghatározott módon; hiszen így akár például az Al-Dzsazíra adása is terroristatámogatónak minősülhet, az ott bemutatott egynémely videó alapján – ennek tiltásával pedig sérülhet az ausztrálok szabad tájékozódáshoz fűződő joga.

Érvek pro és kontra
Eric Abetz, Tasmánia szenátora szerint: „Az új megállapodás lehetővé teszi majd, hogy az ártalmas site-okat sokkal gyorsabban lehessen a szoftverszűrőkkel megismertetni.” Abetz nevéhez fűződik a törvény létrehozása; a kontinensnyi sziget honatyája úgy véli, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha ezeket a szervereket jogi eszközökkel lehetne leállítani. Ám Ausztrália is ugyanazzal a problémával néz szembe, mint bármelyik másik állam a világban: a külföldön hostolt website-okkal szemben kvázi tehetetlenek. Kivéve, ha cenzúrázzák őket.

„A kormányzat szélsőséges hozzáállása újabb magasságokat ért el ma.” – reagált a törvény parlamenti vitájára Roger Clarke, az Australian Privacy Foundation vezetője. A szólásszabadság felett őrködő szervezet elnöke szerint a demokrácia egyik alappillére kerülhet veszélybe, ha elfogadják és alkalmazásba veszik a törvényt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom