Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fokozottan figyelik a Wikipedia-t

Kütyük

Fokozottan figyelik a Wikipedia-t

Megbízható szerkesztők dolgozzák fel a tartalmat, mielőtt megjelennének.

A Wikimedia Foundation Inc. egy nonprofit szervezet, melynek célja, hogy – emberek segítségével összegyűjtött – ingyen tudásanyagot biztosítson az egész világnak. Az, hogy a site tartalmának szerkesztése bárki számára megengedett, lehetőséget ad a szakembereknek a precíz információk átadására, azonban kétségbe vonja a Wikipedia pontosságát és elfogulatlanságát.

Németország lesz az első olyan állam, amely szigorú ellenőrzést eszközöl a szabad lexikon tartalmára vonatkozóan. A Wikipedia német nyelvű verziója korlátozza az azonnali szerkeszthetőséget, lehetőséget adva „szakértőknek”, hogy átnézzék a tartalmat, mielőtt az kikerül a webre. A módosítások körülbelül év végére lépnek életbe, és a felhasználói visszajelzéseknek megfelelően elképzelhető, hogy az angol nyelvű változatra is alkalmazni fogják.

Mint ismeretes, az amerikai diák, Virgil Griffith fejlesztette ki azt az alkalmazást, mely képes a szócikk-változtatásokhoz a megfelelő IP címet rendelni, így – noha a módosítások anonim módon zajlanak – visszakövethető, hogy honnan is történt a javítás. A Wikiscanner webes szolgáltatásnak köszönhetően derült fény arra, hogy a CIA hogyan kozmetikáz bizonyos tartalmakat. Nagy port kavart az 1970-es jordániai eseményekről szóló „Fekete Szeptember” CIA-s kiegészítése, de a 2003-as iraki invázióról szóló szócikk is módosításra került. Emellett a Sony-t is „elkapták” miközben a Microsoft közelgő Halo 3 játékával kapcsolatos információt szerkesztett.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés