Connect with us

technokrata

Itt a legújabb Nokia mobiltelefon

Kütyük

Itt a legújabb Nokia mobiltelefon

A Nokia munkatársai ma délelőtt lebbentették fel a fátylat a népszerű Nokia 6300 enyhén módosított új kiadásáról.

Az elődjénél némileg vastagabb és nehezebb, Nokia 6301 típusjelzésű telefon legfontosabb újdonsága a Wi-Fi és az UMA. A korábban többek közt a Nokia 6136-ban és a Nokia N80-ban is alkalmazott, licensz nélküli mobil hozzáférés (Unlicensed Mobile Access) olyan új technológiát jelent, mely engedélyhez nem kötött, vezeték nélküli technológiákkal, például WLAN-nal vagy Bluetooth-szal egészíti ki a szolgáltatók hálózatát. Az UMA a szolgáltatók és a felhasználók számára egyaránt új lehetőségek sorát kínálja. A fogyasztók a WLAN rádió-hozzáféréssel a jobb minőségű beltéri kapcsolat előnyeit élvezhetik, a szolgáltatók számára pedig az UMA lehetővé teszi, hogy alternatív rádió-hozzáféréssel teljes mértékben kihasználhatják cellás hálózatukat. Az UMA-val költséghatékony módon bővíthető tovább a cellás hálózat olyan otthonokban vagy irodákban, ahol a belső cellás lefedettség kiépítése túl nehéz vagy költséges lenne.

Az a felhasználó például, akinek otthonában nincsen mobillefedettség, most a WLAN hálózat kiépítése után UMA-képes készülékkel telefonálhat otthonról. Ha elhagyja a WLAN hatósugarát, akkor a telefon automatikusan a cellás hálózatra vált, és a hang-, vagy az adathívás zökkenőmentesen folytatódik. Ugyanez fordítva is működik: az UMA-képes telefonon beszélő felhasználó készüléke a megfelelő WLAN hotspotot érzékelve megszakítás nélkül vált a cellás hálózatról WLAN-ra. A fogyasztók Nokia telefonjukat a normál telefonszámukkal együtt használhatják függetlenül attól, hogy a cellás hálózathoz, vagy a WLAN hotspothoz csatlakoznak. Az UMA hívásokat a használt WLAN hotspottól függetlenül mindig az ügyfél SIM-kártyájára számlázzák.

A rozsdamentes acélból készült, alapvetően konzervatív vonalvezetésű Nokia 6301 vastagsága 13,1 milliméter, tömege pedig egész pontosan 93 gramm. A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) Nokia 6301-ben sajnos még nincs 3G (UMTS), ellenben a GPRS Class 10 és az EDGE Class 10 adatátviteli technológia már szerves részét képezi a mobilnak. Wireless fronton említést érdemel továbbá a Wi-Fi és Bluetooth 2.0 kontroller, az infravörös portról viszont ezúttal le kell mondanunk.

A vizuális megjelenítésről egy 2 colos képátlóval rendelkező TFT kijelző gondoskodik, mely elsősorban 320×240 pixeles (QVGA) felbontásáról, illetve nem kevesebb mint 16 millió színárnyalatáról ismerszik meg. A hátfalba integrált digitális fényképezőgép modulban egy 2 megapixeles felbontású CMOS képszenzor teljesít szolgálatot, mely maximum 1.600×1.200 képpontos fotók elkészítését teszi lehetővé, és többek közt videózásra is használható. A digitális zoom nyolcszoros nagyításra képes.

A 30 MB kapacitású belső memória microSD (TransFlash) memóriakártyákkal bővíthető, maximum 4 GB-ig – az alapcsomagban egy 128 MB-os kártyát találhatunk. Ezenkívül szólnunk kell még többek közt a fejlett zenelejátszóról (MP3, AAC, AAC+, eAAC+), a hatvannégy szólamú polifonikus hangzásról, a sztereó FM rádióról, a Push To Talk funkcióról, valamint a maximum 3,5 órás beszélgetési időt, illetve 14 napos készenléti időt biztosító lítium-ion akkumulátorról. A dokkoló állomásal együtt szállított Nokia 6301 várhatóan a negyedik negyedévben jelenik meg a piacon, mintegy 230 eurós (58 ezer forint) áron.

A Nokia 6300-ról készített részletes tesztünk az alábbi linken olvasható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom