Connect with us

Olcsóbb roaming – drágább hazai mobilozás?

Kütyük

Olcsóbb roaming – drágább hazai mobilozás?

A hazai percdíjak drágulását hozta a roaming rendelet – derül ki az alábbi anyagból.

A magyarországi mobil szolgáltatók a belföldi percdíjakra terhelik a nyáron érvénybe lépett roaming-rendelet miatt kieső bevételeiket – olvasható a legnagyobb ellenzéki párt Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja vezetőjének hivatalos sajtóközleményében.

˝Örömteli tényként értékeljük, hogy augusztus vége óta immár mind a 10 millió mobil előfizető igénybe veheti az olcsóbb nemzetközi tarifát. Az eurotarifa bevezetését követő pozitív változásokat azonban beárnyékolják a mobilszolgáltatók utóbbi hónapokban végrehajtott belföldi percdíj-módosításai˝ – áll Dr. Nyitrai Zsolt levelében.

˝Sajnálatos módon egyes magyarországi mobil szolgáltatók a Közösségen belüli nyilvános mobiltelefon hálozatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 717/2007/EK számú uniós rendelet szellemiségével össze nem egyeztethető módon, vitatható árképzést alkalmaznak. Tapasztalataink szerint már a szabályozás elfogadásának napjától megfigyelhető a belföldi díjszabás árainak akár 10 százalékos emelése. Szerintünk a belföldi tarifák emelése nemcsak nemzetközi viszonylatban egyedülálló, de a piaci folyamatokkal is ellentétes irányú.

A csökkenő nemzetközi díjak okozta bevételkiesés kompenzálására, kizárólag a forgalomnövekedés által generált bevételek szolgálhatnak. A szolgáltatók az esetleges profitkiesésüket a belföldi percdíjakba nem építhetik be.

A hazai mobil előfizetők terheinek indokolatlan növelése és a rendelet értelmével ellentétes piaci magatartás miatt az Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoport a roaming-rendelet betartása érdekében a nemzeti szabályozási hatósághoz (NHH), valamint a versenyhivatalhoz (GVH) fordul. A munkacsoport elvárja, hogy amennyiben a rendelet megsértése megállapításra kerül, úgy az okozott többletköltséggel arányosan szankcionálják az érintett mobiltávközlési cégeket˝.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom