Connect with us

technokrata

Még élesebb képek a földfelszínről – mindenkinek!

Kütyük

Még élesebb képek a földfelszínről – mindenkinek!

Új műholdat lőnek fel, hogy a Google Earth felhasználói igényeit kielégítsék.

A DigitalGlobe nevű vállalattal áll szerződésben a Google, annak érdekében, hogy nagyfelbontású képeket biztosíthasson a földfelszínről a Google Earth felhasználói számára. A cég már rendelkezik egy műholddal (Quickbird), amely révén eddig is döbbenetes felvételeket láthattunk már szülőbolygónkról (egy kis ízelítő). A WorldView I névre keresztelt űreszközzel együtt azonban tovább növelhető a felbontás: az amerikai vállalat beszámolója szerint a kiegészítő műholddal karöltve már el tudják érni a fél méteres pixelnagyságot.

Nem csak a pontosabb képek jelentik az egyetlen előnyt: a keddre tervezett kilövést követően 600 ezer négyzetkilométernyi felszínről lehet részletesebb felvételt készíteni, egyetlen nap alatt. Korábban ekkora mennyiség előállításához egy teljes hétre volt szükség, vagyis jelentősen felgyorsul a képalkotás folyamata. Az űrbe juttatás első pillanatait egyébként bárki nyomon követheti a Boeing.com website-on, ahol élő adásban közvetítik majd a WorldView I indulását.

Induló lépés ez, közölte a DigitalGlobe, hiszen a műholdat jövőre egy újabb, a WorldView II követi majd. A harmadik eszköz révén napi 1 millió négyzetkilométerre nő majd a földfelszín feltérképezési tempójának mértéke. Ezzel a sebességgel 300 nap alatt lehetne előállítani azt az adatbázist, amivel a cég már rendelkezik – a jelenlegi technikák mellett ez évekig tartó folyamat volt.

Fél méteresnél pontosabb felbontás azonban egyhamar nem várható. Ennek oka az anyagi támogatást nyújtó szervezet státuszában keresendő: a DigitalGlobe az amerikai védelmi minisztérium, azaz a Pentagon által pénzelt National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) közreműködésével képes megépíteni és az űrbe juttatni a műholdakat (melyeknek költsége nagyjából félmilliárd dollárra rúg). Az ezáltal készített felvételeket egészen addig hozhatja kereskedelmi forgalomba a vállalat, amíg azok élessége nem haladja meg a félméteres pixelméretet. Valószínűleg a katonai objektumok még könnyebb felismerhetőségének aggálya, vagyis nemzetbiztonsági megfontolások miatt állította ezt a korlátot a Pentagon a DigitalGlobe számára.

A Google Earth legújabb változata innen tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom