Connect with us

Teszt: Sony Ericsson T650i – nem mindennapi

SEt65te-02

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson T650i – nem mindennapi

A Sony Ericsson T650i-ről sok mindent el lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy unalmas tucatmobil. Ebben a mobilban találkozik egymással az extravagáns külső, a maximális személyre szabhatóság, no és persze a gazdag multimédiás tartalom. Következzék hát ennek a különleges Sony Ericsson-nak a tesztje!

A Sony Ericsson idén májust találta az optimális időpontnak arra, hogy fellebbentse a fátylat a vadonatúj T sorozatú mobiltelefonokról. A közeljövőben várhatóan újabb tagokkal bővülő termékcsalád jelenleg két készüléket vonultat fel. A Sony Ericsson T250i egy széles rétegek számára elérhető, alsó-középkategóriás modell, mely többek közt 128×160 pixeles kijelzőt, VGA kamerát, GPRS adatátvitelt és FM rádiót tudhat magáénak.

Körülbelül ehhez hasonló tudás volt néhány évvel ezelőtt a Sony Ericsson akkor oly népszerű felsőkategóriás T610i/T630i telefonjaiban, melyek utódja a T250i ugyancsak nemrégiben debütált testvére, a T650i. Elöljáróban csak annyit, hogy a T650i sokkal izgalmasabb specifikációkkal rendelkezik, mint a T250i, de persze az árcéduláján is nagyobb összeg olvasható.

Mivel a gyártó hazai képviseletétől mind a mai napig nem kaptunk T650i tesztkészüléket, partnerünkhöz, az XXL GSM-hez fordultunk, ahonnan lényegében azonnal meg is érkezett szerkesztőségünkbe a vadonatúj japán-svéd készülék. Eme rövid kis bevezető után pedig csapjunk is gyorsan a lovak, akarom mondani a karakterek közé, és jöjjön a T650i részletes bemutatója!

Design

A Sony Ericsson a T650i készülékházát félig nemes anyagból, vagyis rozsdamentes acélból, félig pedig egy jobbfajta műanyagból készítette el. A fém felső rész kellő eleganciát kölcsönöz a telefonnak, melynek fogása az alsó szekció puha műanyag-bevonatának köszönhetően igen kellemes. Ez utóbbi rész a mi esetünkben kék színű, ugyanis a tesztkészülék a Midnight Blue verzió, de ezenkívül létezik még zöld (Growing Green) és fekete (Eclipse Black) változat is. Jó hír, hogy a telefon felületén szinte alig látszanak meg az ujjlenyomatok, így szerencsére nem kell folyton a tisztogatásával foglalkoznunk.

A kiválóhoz közelítő minőségi benyomást keltő T650i-n a már jól ismert Fast Port rendszercsatlakozó a baloldalra került és ugyanitt kell keresni a Memory Stick Micro (M2) szabványú memóriakártyákat befogadó bővítőslotot is. Szó szerint keresgélni kell a slotot, ugyanis a borításon csak egy szolid felirat utal az elhelyezkedésére: mint kiderült, a bővítőslothoz csak a hátlap eltávolítását követően férhetünk hozzá, de legalább az akksit nem kell eltávolítanunk a művelethez. A hátlap egyébként a felső élen elhelyezett csúszka eltolását követően vehető le, ami elegáns és egyben jól működő megoldás. A csúszka melletti gombbal kapcsolható be a telefon, de ugyanezzel válthatunk a különböző profilok között is.

Az alsó él a mikrofont leszámítva teljesen csupasz. Jobb oldalt leledzenek a hangerőállító gombok, melyek fotós üzemmódban zoom billentyűként funkcionálnak, de sajnos nagyon parányi méretűre sikeredtek. Kicsit lejjebb található a kamera exponáló gombja, mely az autofókusz funkció miatt ugyebár kétállású.

A Sony Ericsson T650i 12,5 milliméter vastag, ami ugyan nem éppen rekordérték, mindenesetre ahhoz elegendő, hogy a telefont az ultra-vékony mobilok közé soroljuk. A 95 gramm tömegű T650i egyébként 104 milliméter hosszú és 46 milliméter széles, vagyis némileg kisebb és könnyebb, mint a K8xx termékcsalád tagjai.

Kijelző, billentyűzet

A Sony Ericsson T650i egyik, számomra legvonzóbb jellemzője, a teljesen személyre szabható vizuális megjelenés. Alaphelyzetben négy különböző témabeállítás található a telefonon, melyek igazi élettel telítik meg a kijelzőt. A felhasznált grafikák abszolút nem giccsesek, hanem nagyon is jól mutatnak, ahol kell, ott mozognak, vagyis egyszerűen jól esik ránézni a telefon alapkijelzőjére, illetve menüjére. Fontos, hogy a témabeállítások magukat az ikonokat is átformálják, illetve, hogy még a menürendszer mögötti háttérkép is animált. Listás megjelenítési stílus nincs, és a menüpontok sem pakolhatók át, de az összesen tizenkét ikont felvonultató menürendszer abszolút könnyen használható, már az első pillanattól kezdve.

Abban, hogy a menük jól mutatnak, természetesen nem kis szerepe van a T650i-be szerelt kijelzőnek is. Ez a TFT technológiára építkező panel a mai elvárásoknak megfelelően QVGA (320×240 pixel) felbontású és bár a legfrissebb trendtől eltérően még nem 16 millió, hanem ˝csak˝ 262 ezer színárnyalatú, ez aztán a legkevésbé sem zavaró. Az viszont annál inkább, hogy a kijelző mindössze 1,9 colos képátlóval (38×28 milliméter) rendelkezik, ami bizony elmarad az átlagtól. Pozitívum, hogy a kijelző előtti üveg speciális karcolásálló bevonatot kapott, no persze a kocsikulcsot azért nem mertem végighúzni rajta.

A T650i egyik legfontosabb ismertetőjele, mondhatni védjegye a billentyűzet, melynek gombjai abszolút egyedi formát kaptak. Elsőre azt gondoltam, hogy a rendkívül kis méretű billentyűket nehéz lesz nyomkodni, azonban a mindennapi gyakorlat bebizonyította, hogy a designos külső miatt ezúttal nem sokat áldoztak fel az ergonómia oltárán. Egyedi megoldás, hogy az egyes billentyűk funkciói nem magán a billentyűn, hanem annak közvetlen közelében vannak feltüntetve, mert ugyebár csak ott van erre hely. A navigomb kellően nagy méretű és a nyomáspontja is jól eltalált, tehát emiatt sem érheti szó a ház elejét.

A fehér háttérvilágítás egyébként először csak a billentyűzet tetején aktív, majd pedig szépen lassan az alsóbb sorokban is felvillan, és még hullámzásra is képes. Látványos, az már egyszer biztos! Megjegyzendő továbbá, hogy a menükben történő bóklászást kis vibra rezgés is követheti, ily módon egyfajta force feedbacket biztosítva számunkra, ahogy az egyik ikonról a másikra ugrunk. Ez a feature természetesen kikapcsolható.

Kamera

A mobilgyártók körében mostanság azt az örvendetes tendenciát vélem felfedezni, hogy ha már egy valamire való kamerát tesznek egy mobilba, akkor arról is gondoskodnak, mondjuk egy elhúzható optikavédő révén, hogy a képszenzor előtti lencse ne karcolódhasson össze egykönnyen. Ilyen megoldást találunk például a Nokia N95-ben, vagy hogy házon belül maradjunk, a Sony Ericsson Cyber-shot készülékeiben. Nagy kár azonban, hogy a T650i-ből kimaradt ez az apróság, sőt, ez esetben kifejezetten gondoskodtak arról, hogy az optikán hamar megjelenjenek az első kisebb karcok. Ehhez elegendő volt csupán annyit tenni, hogy az optikát kiemelték a hátlap síkjából. Gratula!

Az optika mellett olvasható felirat szerint a kamera 3,2 megapixeles felbontású és autofókusz funkciós, ami igen jól hangzik és szerencsére a valóságban is szép képeket eredményez. Összesen négy felbontás (3, 2, 1 és 0,3 megapixel), illetve két képminőség közül választhatunk, de a háromszoros zoom sajnos csak VGA módban hajlandó működni. Hasonlóképp ugyancsak VGA felbontást kapunk, ha sorozatban szeretnénk lövöldözni: ilyenkor négy felvétel készül gyors egymásutánban.

A kamera által látott kép a kijelző egészét betölti, és teszi mindezt vízszintes orientáció mellett. Fotóinkat akár egy díszes keretbe is foglalhatjuk, ami lehet például egy virágos felület, egy szmokingos ürge, vagy éppen Mona Lisa festménye. Panorámakép módban három képet illeszthetünk egymás mellé, makró módban pedig akár néhány centiméterről is megörökíthetjük a hangya fenekén lévő pattanást. A fénymérés normálra és spotra állítható, ezenkívül pedig a fehéregyensúly és témabeállítás (tájkép, portré, naplemente, tengerpart/hó, sport, dokumentum) is manuálisan tuningolható.

A felsőkategóriás Cyber-shot mobiloktól eltérően a vaku nem xenon, hanem LED-alapú, és többek közt elemlámpaként is használható. A vaku önmagában nem képes vörösszemhatás csökkentésre, ezt a PhotoDJ szoftverrel utólag kell elvégeznünk. Fotóink néhány gombnyomással feltölthetők blogunkba, de a közvetlen módon történő nyomtatásnak sincs semmi akadálya.

176×144 pixel. Ennyi és nem több. Mármint a maximális videófelbontás. Erre nem is érdemes több karaktert pocsékolni – felejtős téma.

Szolgáltatások

A háromsávos (900/1800/1900 MHz) GSM modult kapott T650i esetében a Sony Ericsson nem először használja azt az eléggé megkérdőjelezhető logikát, hogy a GPRS mellett UMTS adatátvitelt is biztosít, ellenben a két technológia között elhelyezkedő EDGE-et kispórolja. Ez főleg hazánkban sajnálatos, hiszen nálunk még mindig viszonylag alacsony a 3G lefedettség, ellenben 2,75G már nagyon sok helyen van. HSDPA és Wi-Fi nincs, ellenben A2DP profilos Bluetooth 2.0 szerencsére van. Itt jegyzendő meg, hogy a telefon mellé egy vezetékes sztereó headsetet is mellékel a gyártó. A belső memória elég karcsú, hiszen csak 14 MB-os, de memóriakártyákkal könnyedén 1 GB-ig bővíthető.

A Netfront böngészővel remek minőségben, a mobilok relatíve kis méretű kijelzőjére optimalizált változatban böngészhető a teljes internet, hála a Smart-Fit technológiának. A fullscreen üzemmódot is támogató webböngészőben egyesével beállítható, hogy szeretnénk-e képeket, animációkat, hangokat vagy éppen cookie-kat, ezenkívül pedig finoman állítható zoom funkciót is kapunk. Jó szokás szerint az RSS olvasó sem hiányzik a telefonból, mint ahogy a teljes körű SMS, MMS és e-mail támogatás sem.

A névjegyzékben maximum ezer ismerősünk szerteágazó adatait tárolhatjuk el. Minden egyes kontakthoz húsz különböző információ rögzíthető, a könnyű kezelhetőségről a függőlegesen és vízszintesen egyaránt tagolt menüfelépítés gondoskodik. A naptár nem különösebben nagy tudású, az ébresztőt öt különböző időpontra lehet élesíteni: az ébresztés akár kihangosított rádióadással is történhet, de ehhez persze nem árt rádugni a headsetet a telefonra.

A sztereó FM rádió húszcsatornás és RDS funkciós, a fejlett zenelejátszó alkalmazás pedig az MP3, AAC, eAAC+ és WMA formátumú digitális muzsikákat támogatja. A megfelelő hangzás az ötsávos ekvalizer állítgatásával érhető el – a Walkman mobilokból ismerős MegaBass ezúttal hiányzik a repertoárból. Ezenkívül kapunk még többek közt számológépet (nem tudományos), kódmemóriát, időzítőt, stoppert, feladatkezelőt és részletesen konfigurálható videóhívás funkciót. A diktafon kapacitása gyakorlatilag végtelen, a MusicDJ-vel saját csengőhangokat fabrikálhatunk, ha pedig belefáradtunk ezekbe, akkor jöhet az egyetlen gyári játék, a Tetris feelinges Lumines.

Konklúzió

Minél többet használtam a Sony Ericsson T650i-t, annál jobban beleszerettem. Első blikkre talán nem túl barátságos az általa képviselt minimalista design, idővel azonban könnyen megkedvelhető, majd pedig arra is rájövünk, hogy a telefon abszolút ergonomikusan kezelhető. A természetesen hibáktól sem teljesen mentes telefon tele van apró meglepetésekkel is, melyeket érdemes egytől egyig felfedezni.

Pozitívum: jól eltalált design, remek minőség, szép kijelző, 3 megapixeles kamera, autofókusz, bővíthető memória, 256 MB-os gyári memóriakártya, fejlett zenelejátszó, RDS-es FM rádió, diktafon, GPRS és UMTS adatátvitel, Bluetooth 2.0 (A2DP), szuper témabeállítások, egyedi billentyűzet, jól használható névjegyzék, Netfront böngésző.

Negatívum: alacsony videófelbontás, védtelen optika, hiányzik az EDGE és az UMTS, kisméretű kijelző, a bővítőslot a hátlap mögött található.

A cikk írásakor a Sony Ericsson T650i az XXL GSM-nél 90.900 forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom