Connect with us

technokrata

A féltégla telefonoktól a luxusmobilokig

Kütyük

A féltégla telefonoktól a luxusmobilokig

A mobiltelefonok történetét és fejlődését bemutató kiállítás továbbra is megtekintehtő.

Az idei Mobil Show egyik legnagyobb látványossága kétségkívül a Mobiltörténeti Kiállítás volt. Sokak számára nagy élményt jelentett újra találkozni az első mobiljával és jót lehetett mosolyogni az első táska nagyságú telefonokon. Bár a Mobil Show-nak vége, nem kell csüggednie annak sem, aki lemaradt erről a rendhagyó kiállításról, mert szeptember 14-től, egy hónapon át a Mobiltörténeti Kiállítás a Speedshop Kft. központi üzletébe költözik.

A bemutatóterem ezúttal nem csak újdonságokkal lesz tele, hanem teret enged egy kis történelemnek is. Az érdeklődők találkozhatnak az egyik legrégebbi modellel, az Ericsson Hotline-nal, amely még 1989-ben került piacra és ára 1990-ben 217.000 forint volt. Abban az időben ennyiért használt autót is kapott az ember és akkor a telefondíjakról még nem is beszéltünk. De nem csak az árukban voltak kimagaslóak az akkori készülékek. Ez az Ericsson telefon például közel 2 kilogrammot nyom, és persze a mérete is messze meghaladja a mai maroktelefonokét.

A következő években megjelenő telefonok mérete aztán egyre csökkent. Az első nagy áttörést a Motorola cég Star Tac szériája jelentette, mely az első szétnyitható telefon volt a piacon. Összecsukva már akkora mérete volt, hogy egy zsebben is elfért. 1998-ban jelent meg az első luxusmobil, a Nokia 8810. Igazi státuszszimbólum volt a maga korában és azóta is hasonlóan stílusos mobilutódok követik. A következő mérföldkő az első színes kijelzős telefon volt, az Ericsson T68i, amellyel elsőként lehetett színes MMS üzeneteket küldeni és fotózni, bár a kamerát még a készülék aljához kellett csatlakoztatni. Mindez 2001-ben volt. Azóta sok-sok állomáson keresztül jutott el a mobiltechnológia a mai mindentudó telefonokig és a kéziszámítógépekig, amelyeknek legmodernebb képviselői szintén megtekinthetők lesznek a kiállítás keretein belül.

Ez a kis ízelítő természetesen csak a töredéke annak a közel 200 készüléknek, melyek hűen végigvezetnek bennünket a mobiltörténelem állomásain. A kiállítást megtekinthető hétköznap 9-19 óráig és szombaton 9-14 óráiig a XIII. kerület, Klapka utca 4. szám alatti üzletben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom