Connect with us

Hirdetés

technokrata

400 millió feletti Firefox letöltés

Kütyük

400 millió feletti Firefox letöltés

A Tűzróka diadalútja.

Nincs egy hete, hogy a Mozilla Foundation arról számolhatott be: nyíltforrású, az Internet Explorer alternatívájának, riválisának szánt böngészője, a Firefox elérte a 400 milliomodik letöltést. A 2004-ben megjelentetett szoftver az első 100 millió letöltést alig egy év alatt produkálta, majd 2006-ra ráduplázott erre is – és ezek az adatok csak a Mozilla saját letöltéseire támaszkodnak. Az olyan források, mint amilyen a Terminal Download szervere, nem számítanak bele, tehát a valós érték még ennél is (jóval) magasabb lehet.

A növekedési tempó persze a végtelenségig nem tartható fent. 2006-hoz képest idénre újra sikerült duplázni, és ezzel elérni (illetve mostanra már meg is haladni) a 400 millió letöltést, de kétséges, hogy 2008-ra 800 millió letöltésről számolhatunk majd be. Annak ellenére, hogy a 3.0-s változat fejlesztése rendben zajlik; az első nyilvános bétaváltozat hamarosan elérhetővé válik.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a letöltési szám nem egyezik meg a felhasználói számmal. Ennek egyik oka, hogy minden egyes új kiadás új letöltésnek számít; márpedig a Mozilla viszonylag gyakran, két-három havonta ad ki újabb verziókat szoftveréből. Ezeket egy Firefox rajongó általában rendre le is tölti, viszont ő akkor is csak egy felhasználónak számít. Ugyanakkor vannak olyanok, akik sosem töltötték még le a Firefoxot, mégis használják – egy vállalati hálózaton például elég csupán egyszer beszerezni az alkalmazást, aztán a telepítés már mehet offline, akár több tucat vagy több száz PC-re is. Nem is beszélve azokról a linuxos disztribúciókról, melyek már eleve magukban hordozzák a böngészőt: ezeknél szintén nem kell még egyszer letölteni az alkalmazást, mégis növelik a felhasználói tábort.

A W3Counter becslése szerint a Firefox piaci részesedése 25 százalék felett van, vagyis az internetezőknek már több mint a negyede az alternatív browsert használja. Egyértelmű adat azonban nincs, hiszen egy másik, szintén piackutatással foglalkozó cég, a Janco szerint „mindössze” 17,4 százalékát uralja a böngészők piacának a Firefox. Amiben viszont mindegyik elemzőcég egyetért: az Internet Explorer részesedése folyamatosan csökken, a Tűzrókáé pedig emelkedik. Különösen Európában – Magyarország ebben a tekintetben az élvonalhoz tartozik, hiszen durván minden harmadik PC-ről ezen a szoftveren keresztül webeznek honfitársaink.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés