Connect with us

Boldog születésnapot! – 20 éves a GSM mobiltelefónia

Kütyük

Boldog születésnapot! – 20 éves a GSM mobiltelefónia

A nem is olyan rég még luxuscikknek számító mobiltelefonok mára elárasztották az egész világot.

Húsz esztendővel ezelőtt, egész pontosan 1987. szeptember 7-én Koppenhágában összegyűlt tizenhárom ország tizenöt vezető telekommunikációs vállalata, melynek képviselői aláírtak egy történelminek tekinthető megállapodást. Tulajdonképpen ennek a megállapodásnak a létrejötte a GSM (Global System for Mobile) szabványú mobiltelefónia születésnapja. Boldog születésnapot!

Az elmúlt húsz évben több mint 2,5 milliárdra nőtt azon emberek száma, akik világszerte GSM készülékeket használnak, és az előrejelzések azt mutatják, hogy a fejlődő országoknak köszönhetően az előttünk álló években sem fog visszaesni a GSM technológia térnyerése. Az 1 milliárdos előfizetőszám elérése egyébként 12 évig tartott, de a következő 1 milliárd új előfizető már kevesebb mint 30 hónap alatt csatlakozott a GSM táborhoz.

Egy érdekes adat: jelenleg egyedül Kínában több mint 440 millió GSM mobil előfizetőt tartanak nyilván. Világszerte egyébként mintegy 700 GSM mobil szolgáltatás működik, és az emberek naponta átlagosan 7 milliárd SMS-t küldözgetnek egymásnak.

Idén globálisan várhatóan több mint 1 milliárd mobiltelefont adnak el a gyártók, melyek közül egyértelműen a Nokia dominálja a piacot.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom