Connect with us

technokrata

T80: nem tank, hanem egy új mobiltelefon!

Kütyük

T80: nem tank, hanem egy új mobiltelefon!

Az IFA 2007 kiállításon többek közt a BenQ is képviseltette magát.

Emlékezetes, hogy a tajvani BenQ a júniusi Computex szakkiállítást használta fel arra, hogy fellebbentse a fátylat legfrissebb mobiltelefonos fejlesztéséről, mely a napokban megrendezett IFA 2007 kiállításon végre az európai piacon is bemutatkozott. A Belrinben most debütált újdonság nem BenQ-Siemens, hanem egyszerűen csak BenQ márkajelzéssel kerül majd forgalomba.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) BenQ T80 egy divatos megjelenésű, alaposan lekerekített formavilágú, szétcsúsztatható kialakítású készülék. A készülék pontos méret- és tömegadatait egyelőre sűrű homály fedi, azt viszont már most is tudni lehet, hogy ezúttal nem egy hagyományos mobiltelefonhoz, hanem egy okostelefonhoz van szerencsénk. Az operációs rendszer szerepét a legfrissebb Microsoft szoftver, a Windows Mobile 6 tölti be.

A 260 MHz-es órajelű Texas Instruments OMAP1030-as processzorral szerelt BenQ T80-ban 64 MB RAM és 256 MB ROM kapott helyet, a bővítőslotba pedig microSD memóriakártyákat lehet begyömöszölni. A 2,2 colos képátlóval rendelkező TFT display 320×240 pixeles (QVGA) felbontású és 16 bites színmélységű.

A készülék érdekessége, hogy többek közt NFC (Near Field Communication) technológiával is fel van vértezve. Az IFA 2007 rendezvényen a gyártó munkatársai elmondták, hogy ez a világ első olyan mobiltelefonja, mely microSD memóriakártyán tárolt NFC alkalmazásokkal van ellátva. Számos alkalmazási területen – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek használatánál, beléptetési rendszereknél -, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 centiméter) közelíteni egymáshoz, világszerte egyre gyakrabban használnak NFC, vagyis fizikai kapcsolódást nem igénylő megoldásokat.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) BenQ T80 kapcsán említést érdemel még a 2 megapixeles (1.600×1.200 képpont) digitális fényképezőgép modul, a Bluetooth 2.0 (EDR) kontroller, valamint a Wi-Fi és UMA kompatibilitás. A kereskedelmi forgalmazás várhatóan 2007 utolsó negyedévében fog megkezdődni.

Végül pedig egy fotó a hasonló nevű, szovjet T80-as tankról, mellyel vélhetően kevesen fogják majd összetéveszteni a BenQ T80-as mobilt:Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom