Connect with us

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

Kütyük

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

A norvég böngésző lenyomja a Firefoxot és az Internet Explorert is.

Ugyan még csak az alfaváltozat jelent meg a 9.5-ös kiadásból (letöltés itt), de az első tesztek szerint már ez is igencsak stabilnak mondható, ráadásul sokkal jobb teljesítményértékeket produkál, mint a 9.23-as verzió – különösen impozáns eredmény ez, ha nagy riválisaihoz, a Firefoxhoz és az Internet Explorerhez viszonyítjuk. A Kestrel kódnevű változat Javascript sebességteszteken önmagára is rávert: az Arstechnika mérése szerint 281 ms-os tempót ért el, ami közel kétszer jobb, mint az előző kiadás hasonló értéke (546 ms). Átlagosan 50 százalékkal bizonyult jobbnak a Tűzrókához, és 100 százalékkal az Internet Explorer hetes változatához viszonyítva – ez utóbbi már közel egy másodperces reakcióidőt produkált.

Minek köszönhető ez? Többek között a kezelőfelület optimalizálásának, melyet a norvég fejlesztők a reakcióidő csökkentésének figyelembevételével végeztek el. Emellett átdolgozták az integrált bittorrent klienst (lásd alább); a szoftver már támogatja a Peer Exchange-et, ami gyorsabbá teszi a P2P letöltéseket. Persze még mindig nem képes mindazt biztosítani, amit egy különálló bittorrent kliens, de az Opera az egyetlen olyan ismert browser, amely önmagába le tudja kezelni azt, ha a felhasználó egy .torrent linkre kattint.

Opera 9 vs. 8
Miben más a 9-es kiadás a 8. generációtól? Például a widgetek megjelenése miatt: ezek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást. A lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy saját fejlesztésű widgeteket tett elérhetővé a böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik fontos változás, hogy a böngésző részévé vált a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban az előző generáció végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A szoftver legújabb változata innen tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom