Connect with us

technokrata

Internet: hova tűnnek a kábelek?

Kütyük

Internet: hova tűnnek a kábelek?

Az utolsó mérföld levegővé válik…

Ismeretes, hogy az Internet-szolgáltatás kialakításánál az egyik legdrágább feladat az előfizetői hurok, az úgynevezett utolsó mérföld (last mile) létrehozása. A gigabites vezetékek, optikai kábelek lefektetése ugyan sokba kerül, de azt csak egyszer kell megtenni, és utána hosszú ideig ki tudja szolgálni az infrastruktúra az internetezők igényeit, ám az előfizetőkhöz kihúzni egy drótot – nos, ez az, ami igazán költségessé tette az elmúlt években az internetezés terjedését. Gondoljunk csak arra, hogy több tíz, százezer felhasználó bekötése mennyi időt, pénzt és energiát igényel.

Nem véletlen, hogy a még mindig hagyományos rézdrótra alapuló ADSL-ből megpróbálják az utolsó cseppeket is kipréselni; pedig az eredetileg telefonálásra tervezett kábelek már fizikai teljesítőképességeik határához értek, amit számos hazai előfizető is tapasztal. A jelveszteség miatt ugyanis a DSL központoktól 2-3 kilométeres távolságra drasztikusan elkezd esni a sávszélesség, és ezen igazából csak technológiai váltással lehet segíteni.

Például azzal, ha nem is kellene egyáltalán vezeték. A Wi-Fi esetében pont azt használják ki, hogy egy hozzáférési pontot kell csak létrehozni, amihez aztán a környéken élők/dolgozók/lézengők könnyedén rácsatlakozhatnak. Ez magában rejti annak a lehetőségét, hogy csupán ahhoz az egyetlen access pointhoz kell „ütős” sávszélességet biztosítani, vagyis nagymértékben lecsökkenthető a szükséges földmunka egy hálózat általános frissítésekor. Nem is meglepő ennek ismeretében, hogy a Burton Group elemzőcsoport szerint a következő két-három évben a Wi-Fi megkezdi lecserélni a vezetékes Ethernet hálózatokat.

A vezetékmentességből a vállalkozások is profitálhatnak. Az irodákban nem kell hosszan tartó kábelezési (jobb esetben kábelcsatornázási) munkákat végrehajtani, ami ráadásul kötötté is teszi az alkalmazottak számítógéppel való mozgásterét. Mivel mind több embernek van notebookja, és ez könnyen hozzászoktatja a felhasználót a mobilitáshoz, egyre inkább elvárt a kis számítógépek vezetékmentes becsatlakozásának lehetősége is. Különösen az új, 802.11n wireless szabvány véglegessé válásával és elterjedésével nyílhat meg a kapu a Wi-Fi térhódítása előtt, állítja a Burton Group. Ez ugyanis (elméletben) akár 250 Mbps-os adatátviteli sebességet kínál, míg a jelenleg leginkább elterjedt vezetékes Ethernet LAN-ok elméleti maximuma 100 megabit másodpercenként.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom