Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: NetGear Skype telefon

egyéb kütyük

Teszt: NetGear Skype telefon

Kipróbáltuk a Netgear legújabb, SPH200D Skype-telefonját.

Talán az egyetlen középtávú túlélés útját kínálta fel a hagyományos, vezetékes telefonálás számára a Netgear legújabb Skype telefonjával. Az SPH200D típusú készülék ugyanis nem csak VoIP kommunikációra, azaz Interneten keresztüli ingyenes hívások lebonyolítására használható, hanem hagyományos telefonvonalon érkező vagy azon kimenő hívásokat is tud kezelni. Speciális kialakításának köszönhetően pedig a felhasználó otthonában, irodájában könnyű hordozhatóságot biztosít: a töltő/tartóról leemelve akár néhány 10 méter távolságból is lehet beszélgetést folytatni vele.

Nemrég kaptuk tesztelésre kölcsön az SPH200D-t, aminek kocka alakú doboza számos érdekességet rejtett magában. Például a négyzet alakú, Apple-designra hasonlító bázisállomást, az ehhez szükséges UTP-s kábeleket, magát a telefonkészüléket illetve tartóját, valamint a két eszköz működéséhez szükséges adaptereket (ezekhez a Netgear angolszász területen használható elektromos csatlakozót is csomagolt). A kézibeszélőhöz mellékeltek két darab újratölthető akkumulátort is: a ceruzaelem-méretű (AAA) telepek egyenként 750 mAh-s kapacitással rendelkeznek, amiről összesen 120 órányi készenléti, illetve 12 órás beszélgetési időt tud biztosítani a készülék, a gyártó állítása szerint.

Lássuk akkor közelebbről a Netgear VoIP megoldását!

Bázisállomás

A korábban bemutatott Skype telefonokkal ellentétben az SPH200D-nek nincs szüksége aktív Wi-Fihez arra, hogy használható legyen. A vezetékmentes kapcsolatot a talpakon álló bázisállomás biztosítja a felhasználó számára, mely 1,8 GHz-es frekvencián kommunikál a kézibeszélővel – ez azt jelenti, hogy se a mikrohullámú sütő, se a Wi-Fi készülékek (routerek, vezetékmentes egerek/billentyűzetek stb.) nem zavarják az adást. Emellett ez az eszköz teszi lehetővé azt is, hogy a felhasználó úgy tudjon hívásokat fogadni vagy kezdeményezni a hagyományos, előfizetéses telefonvonalán keresztül, hogy ahhoz nem szükséges drót (legalábbis a kézibeszélőnél).

A bázisállomást két csatlakozóval látták el a Netgear mérnökei. Egyrészt a hagyományos telefonvonal kábelét, másrészt az Ethernet-vezetéket lehet csatlakoztatni a készülékhez – arra azonban figyeljünk, hogy melyik drótot melyik csatlakozóba dugjuk, hiszen ha felcseréljük a kettőt, se Skype-olni, se telefonálni nem tudunk. A hálózati csatlakozás 10/100 Mbps-os adatátviteli sebességet támogató hálózatokhoz készült, de még ez is bőven több, mint amire szükség van. A VoIP adatforgalom maximum néhány 10 KB/s-os terhelést jelent a hálózaton – kézibeszélőnként. A Netgear ugyanis úgy alkotta meg a bázisállomást, hogy az egyszerre akár négy Skype-telefonnal is képes kapcsolatot teremteni. Amint az a cég reklámjában is fel van tüntetve, ezzel gyakorlatilag otthoni, számítógéptől független kommunikációs eszközzé lehet tenni a megoldást. Természetesen a vezetékes irányban történő beszélgetések közül egyszerre csak egy telefont tud kiszolgálni.

Telefon

Sokat nem változtatott korábbi modellje óta a Netgear a külcsínen: ugyanaz a visszafogott szürke-fehér design jellemzi a készüléket, mint a tavaly megjelentetett, még „csak” Skype-képes változatokat. Az egyre inkább terjedő okostelefonokhoz viszonyítva kicsi kijelzője alatt két funkciógomb, a híváskezdeményezésre és -befezésre szolgáló gombok, valamint a navigációs gomb kapott helyet. A 130 grammos tömegű kézibeszélőn megtalálható a telefonáláshoz szükséges összes szám- és kiegészítő billentyű (csillag, kettőskereszt); valamint a készülék aljára, közvetlenül a mikrofonbemenet fölé három további gomb is került. Itt lehet elérni a belső kommunikációt, a beszéd lenémítását, illetve immár ki is hangosítható a beszélgetés.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy a környezetünkben rajtunk kívül más is hallja partnerünket, (szabványos mini-jack bementű) fülhallgatót is csatlakoztathatunk a készülékhez – a kézibeszélő bal oldalán, gumiborítású por- és páravédelemmel ellátott bemenet teszi ezt lehetővé. Az eszköz alján kapott helyet a két töltőcsatlakozó. Maga a töltés úgy történik, hogy a felhasználó a telefont belehelyezi annak tartójába – az elektromos hálózathoz csatlakoztatott eszköz automatikusan elkezdi tölteni az akkumulátorokat. Vagyis elméletileg sosem merül le a készülék, amennyiben használat után mindig visszahelyezzük a töltőre.

Alapjában véve nem különbözik a korábbi Netgear Skype-telefontól az SPH200D, gyakorlatilag ugyanazokkal a funkciókkal vértezte fel a vállalat. A telefon kijelzőjén bal felöl látható a vezetékmentes csatlakozás, jobb felül pedig a töltöttség állapotát jelző szimbólum. Az LCD legnagyobb részét a felhasználói beavatkozások visszajelzésére szolgáló terület foglalja el: itt láthatók a menük, a hívásinformációk stb. Alul pedig a két funkciógomb aktuális állapota látható (menü, bejelentkezés stb.).

Használat

Egyszerű üzembe helyezést ígér a Netgear, és ez tulajdonképpen igaz is. A bázisállomást csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz és a LAN-hoz, illetve a vezetékes telefonvonalhoz – az egyetlen buktató nagyjából itt rejlik a csomag beállításában. A hozzá adott UTP-s kábelek felcserélése (line bemenetbe a LAN-kábel bedugása) esetén ugyanis nem lesz képes az eszköz hozzáférni a helyi hálózathoz, vagyis nem tudja bekonfigurálni a telefont sem. Amennyiben azonban jó helyre dugtuk a vezetékeket, és csalatkoztattuk a töltőegységet is, gyakorlatilag működésre kész a berendezés.

Természetesen lehetőség van különálló, PC-független felhasználó létrehozására is minden egyes telefonon, de aki már rendelkezik Skype accounttal, az pár gombnyomással beállíthatja a már megszokott felhasználói azonosítót. Hasonló menüpontok bukkannak fel a készüléken, mint a Skype-on: lehetőség van kontaktjainkkal való interakciót kezdeményezni (sajnos szöveges üzenetküldésre még mindig nincs mód), megnézhetjük a kezdeményezetett, fogadott, nem fogadott hívások listáját, beállíthatjuk a státuszunkat, kereshetünk új kontaktok után stb.

Amibe érdemes kicsit jobban belemerülni, az a Settings, vagyis beállítások menü. Itt az általános konfigurációtól (jelszó, automatikus bejelentkezés, nyelv – sajnos a kelet-európaiak közül csak a lengyelt ismeri, magyarul nem „beszél” a készülék) kezdve, a hívásbeállításokon (továbbítás, ország és régiókódok stb.) és a hang/képbeállításokon keresztül egészen a dátum és idő pontos megadásáig, minden változtatható. Gondolván a „majd én jobban tudom” hozzáállású felhasználókra, a Netgear fejlesztése a hálózati beállításokat (network menüpont) nem csak automatikusan képes felismerni, ha csatlakozott a telefon a bázisállomáson keresztül a helyi hálózathoz, hanem egyénileg is meghatározhatók a konfigurációs adatok (DHCP, PPPoE, Static IP, Subnet mask, gateway address, primary/secondary DNS, de innen lehet resetelni is ezeket a paramétereket). Végül, az advanced pontban olyan lehetőségek bukkannak fel, mint a szoftverfrissítés, a vonali beállítások (például tárcsázási mód), a network proxy beállításainak megadása (ez vajon miért nem az előző menübe került?), és itt lehet visszaállítani az alapértelmezett konfigurációt is, ha valamit nagyon „elkalibráltunk” volna.

Telefonálás közben a mobil készülékeknél megszokott hangminőséget produkálja az SPH200D; fontos megjegyezni, hogy ez azért nagyban függ beszélgetőpartnerünk mikrofonjának minőségétől. Amennyiben SkypeOutot használunk, akkor természetesen a túlsó fél telefonjának minősége befolyásolja a felhasználói élményt; a VoIP ma már eljutott arra a szintre, hogy a digitális tömörítés ellenére tökéletesen lehet érteni a kommunikáció résztvevőinek hangját; az – nagy hálózati terheléstől eltekintve – akadozásmentesen kerül továbbításra.

Használata annak ellenére sem kényelmetlen, hogy fizikai paramétereit tekintve inkább egy távirányítóra hasonlít a kézibeszélő, mintsem egy mobiltelefonra. A hosszúkásan megnyújtott alak (142x46x26 mm), és a 130 grammos tömeg zavaró lenne, ha például zsebben mindenhova magunkkal kellene hordani, de otthoni, vezetékmentes Skype-telefonként tökéletes.

2 év garanciát vállal a Netgear VoIP megoldására, melynek ára 43.900 forint; külön hozzá egy második (harmadik, negyedik) telefon 20.900 forintba kerül.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés