Connect with us

technokrata

A nagy átverés: kamu 5 megapixel a Sony Ericssontól

Kütyük

A nagy átverés: kamu 5 megapixel a Sony Ericssontól

A japán-svéd gyártót fénykép-hamisítási vádak érték.

A történet úgy kezdődött, hogy a Sony Ericsson német weboldalain elhelyeztek néhány fényképet, melyek az 5 megapixeles K850i fényképezőgép moduljának kiváló minőségét hivatottak demonstrálni. Ez eddig rendben is volna, csak éppen kiderült, hogy a négy felvétel egyikét (landscape.jpg) biztosan nem a K850i-vel készítették, a másik három fotó eredete pedig elég bizonytalan.


Hogy hogyan bukott le a Sony Ericsson? A válasz roppant egyszerű: a kifogásolt felvétel EXIF adataiból kiderült, hogy nem K850i-vel, hanem egy bizonyos Sanyo S50-es hagyományos digitális fényképezőgéppel készítették. Ez a tavaly év végén bejelentett, körülbelül 100 eurós fényképezőgép egyébként a K850i-hez hasonlóan 5 megapixeles felbontású. A Sony Ericsson egyelőre még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, az viszont érthetetlen, hogy miért kellett pont az amúgy ténylegesen remek fotóminőségű K850i képeit meghamisítani. Persze könnyen elképzelhető, hogy csak egy egyszerű emberi tévedésről beszélünk – idővel talán kiderül.

Sony Ericsson K850i
A Sony Ericsson K850i a gyártó első olyan mobiltelefonja, melynek segítségével immár akár 5 megapixeles, vagyis 2.592×1.944 képpontos fényképek is készíthetők. Talán már mondanom sem kell, hogy a kamerába autofókusz funkció is került, a sötétben történő fotózást pedig nagy erejű xenon fényforrás segíti. Videózni maximum 320×240 pixeles (QVGA) felbontás és 30 képkocka/másodperces sebesség mellett tudunk a készülékkel.

A candybar, vagyis hagyományos kialakítású Sony Ericsson K850i 102 milliméter hosszú, 48 milliméter széles és 17 milliméter vastag, a mérlegen pedig egész pontosan 118 grammot nyom. A vizuális megjelenítésről ezúttal egy 2,2 colos képátlóval rendelkező TFT display gondoskodik, mely 320×240 pixeles felbontású és 18 bites színmélységű (262 ezer színárnyalat).

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) telefon GPRS, EDGE, UMTS és HSDPA kompatibilis, és maximum 3,6 Mbit/s-os letöltési sebességre képes. Wi-Fi nincs a készülékben, de Bluetooth 2.0 (A2DP) és USB 2.0 természetesen igen. A belső memória 40 MB-os kapacitással bír és Memory Stick Micro (M2), valamint microSD (TransFlash) memóriakártyákkal egyszerűen bővíthető – az alapcsomagban egy 512 MB-os kártyát találunk. Említést érdemel továbbá a 930 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor, az RDS-es sztereó FM rádió, a TrackID szolgáltatás, illetve a 3G videóhívás funkció.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom