Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 8600 Luna – elitmobil light

Kütyük

Teszt: Nokia 8600 Luna – elitmobil light

Olcsó luxusmobil – ez ugyebár elég ellentmondásosan hangzik. Pedig a Nokia pontosan egy ilyen készüléket szeretett volna piacra dobni a Nokia 8600 Luna ˝személyében˝. Tesztünkből hamarosan kiderül, hogy az új jövevény mennyire lett olcsó, illetve, hogy mennyire sorolható a luxusmobilok közé.

A Nokia 8600 Luna tipikusan az a mobiltelefon, melyről már jóval a hivatalos bejelentése előtt gyakorlatilag minden apró részletet pontosan lehetett tudni, vagyis ezúttal profin működött a szokásos kiszivárogtató mechanizmus. A finn gyártó végülis május legutolsó napját tartotta leginkább arra érdemesnek, hogy hivatalos formában is fellebbentse a fátylat az új modellről.

A Nokia számára korántsem számít idegennek az elitmobilok világa, hiszen elég csak a közelmúltra visszaemlékezni: először jött a Nokia 8800, majd pedig megérkezett ennek némileg okosított kiadása, a Nokia 8800 Sirocco Edition. Ezen drága mobilok eladási mutatóival nem is volt semmi baj, de a Nokia újabb vásárlói szegmenseket is célba kívánt venni. A Nokia 8800 Sirocco Edition fölé nem mertek egy újabb terméket pozicionálni, hiszen az már-már a szuperdrága Vertu készülékek felségterülete, így nem maradt más hátra, mint egy némileg olcsóbb telefonnal jelentkezni a piacon.

Valahogy így született meg a Nokia 8600 Luna, mely kifejezetten arra hivatott, hogy a Nokia 8800 Sirocco Edition kistestvéreként a lehető legszélesebb kör számára elérhetővé tegye a 8000-es sorozatú Nokiák ˝életérzését˝. Hogy ez mennyire sikerül neki? Rögtön kiderül!

Design

A Nokia 8800 Sirocco Edition egy igen csak szemrevaló, rendkívül divatos megjelenésű és elegáns mobiltelefon, azonban van egy óriási negatívuma: a csillogó felülete szinte mágnesként vonza magára az ujjlenyomatokat, melyeket aztán csak sűrű dörzsölgetésekkel lehet eltávolítani onnan. A Nokia 8600 Luna e tekintetben már sokkal jobban szerepel, ugyanis a készüléken jelentősen kevesebb az ujjlenyomatokat magára vonzó terület.

A hátlap puha tapintású, gumiszerű műanyaggal bevont, rozsdamentes acélból készült, de ami ennél talán sokkalta érdekesebb, hogy a billentyűzetet ezúttal nem fém, hanem egy a fényt féligmeddig áteresztő füstüveg takarja el alaphelyzetben. Talán nem véletlen, hogy a 8600 hazai sajtóbemutatóján egy designer hölgy a telefont Hófehérke üvegkoporsójához hasonlította, no persze az a koporsó nem olyan fekete volt, mint a 8600 borítása.

Az elegancia fokozása érdekében a telefon oldalán egy vékony ezüst csík fut körbe, és a kijelző, valamint a funkciógombok körül is hasonló díszítőelemre lehetünk figyelmesek. A felhasznált anyagok, illetve az összeszerelés minőségére egyetlen rossz szavunk sem lehet, de persze ez ebben a kategóriában nagyon is elvárható.

A csúszka mechanizmus közel áll a tökéleteshez – e tekintetben a Nokia óriásit fejlődött az elmúlt időkben. A szétcsúsztatáshoz elég egy laza hüvelykujj mozdulattal mozgásra bírni a kijelzőt és a billentyűzetet tartalmazó szekciót, melyben komoly segítségünkre van az LCD alatt található kidomborodó rész. A nyitás, illetve csukás egyébként egy fémes hang kíséretében zajlik le.

Baloldalt legfelül keresendő a hangerőállító gombpár, az ugyanezen oldalon lejjebb elhelyezett gomb pedig csupán a hátlap leoldására szolgál. A jobboldali él alsó szekciójában lelünk rá a vadonatúj microUSB csatlakozóra, mely jelentősen kisebb a korábbi miniUSB-nél, de ugyebár arra kényszerít bennünket, hogy a korábbi csatlakozókat cseréljük le villámgyorsan, arról már nem is beszélve, hogy a nem éppen ultra-vékony Lunán egy miniUSB csati is simán elfért volna. Azt sem igazán értem, hogy a microUSB-t miért nem lehetett egy diszkrét fül alá rejteni…

Ha már itt tartunk: a Nokia 8600 egész pontosan 15,9 milliméter vastag (Nokia 8800: 17,5 milliméter), mely mérethez 107 milliméteres hossz, 45 milliméteres szélesség, illetve 140 grammos tömeg társul.

Kijelző, billentyűzet

A Nokiánál nagyon jól ráéreztek arra, hogy bár a 8600 a 8800 kistesója, ettől függetlenül nem tehetnek bele rosszabb minőségű kijelzőt, sőt jobban teszik, ha egy a 8800 LCD-jénél jobb display-t paszíroznak a 8600-ba. Így történt, hogy a Sirocco-féle 208×208 pixeles és 31×31 milliméter méretű kijelző nyugdíjba vonult, és átadta a helyét egy ifjú titánnak, mely a mai elvárásoknak megfelelően 320×240 pixelt (QVGA) vonultat fel egy 40×30 milliméteres területen. Az aktív mátrixos TFT panel remek képminőséget biztosít a számunkra, melyben többek közt a 16 millió színárnyalatnak is fontos szerepe van.

Az S40 platformra építkező, vagyis hagyományos mobiltelefon besorolású Nokia 8600 menüje pillanatok alatt könnyen átszervezhető, ezenkívül pedig a következő menüstílusok közül választhatunk: lista, rács, rács címkékkel és lap. Én személy szerint az animált ikonokkal díszített címkés rácst favorizálom, de ez ugyebár teljesen szubjektív dolog. A Nokia a szemüvegesekre is gondolt, lévén, hogy a betűméret külön-külön állítható az üzenetkezelőben, a telefonkönyvben, illetve a webböngészőben. A készenléti betűszín egy színskála segítségével adható meg és ha szeretnénk, akkor a kijelzőn alaphelyzetben folyamatosan látható a navigomb négy fő funkciója.

Az aktív készenlét üzemmód szinte már teljesen magától értetődik, és nem mehetünk el szó nélkül a négy gyári témabeállítás (Aurora Hue, Feathered, Grey, Marble) mellett sem, melyek kifejezetten jól mutatnak és passzolnak a 8600 egyediségéhez.

A kezelőszervek közül alaphelyzetben az ötállású navigomb, a két funkciógomb, illetve a két híváskezelő gomb látható, illetve használható – a többi billentyű ilyenkor ugyebár az üvegbúra alatt rejtőzik, és beállítástól függően hullámzik a fényerejük. A billentyűzet a korábbi 8000-es modellekhez képest egész jól használható, bár az alsó sor billentyűit ezúttal sem egyszerű nyomkodni, ugyanis ujjunk beleakad az alattuk található fedlapba.

Kamera

Mint azt már említettem, a Nokia 8600 Lunán szerencsére már nem látszanak annyira az ujjlenyomatok, mint a Nokia 8600 Sirocco Edition-ön, ez alól azonban kivételt jelent a készülék szétcsúsztatását követően előbukkannó kamera modul. Az optika mellett sem LED-segédfényt, sem pedig tükröt nem találunk, csak egy viszonylag nagy, könnyen maszatolódó, fémes felületet.

A kamera képe a kijelző teljes egészét uralja, a kép orientációja pedig ilyenkor függőlegesről vízszintesre vált. A készülékben egy 2 megapixeles CMOS szenzor teljesít szolgálatot, melynek segítségével maximum 1.600×1.200 képpontos felvételek készíthetők, de akár a további felbontások bármelyikét is használhatjuk: 1.280×1.024, 1.280×960, 800×600, 640×480, 320×240 és 160×120 pixel. A képminőség három fokozatban állítható és a legnagyobb felbontásban is üzemképes digitális zoom teljesen fokozatmentes működésű.

Vaku hiányában sötétben meg kell elégednünk az éjszakai üzemmóddal, csoportkép készítéskor pedig jól jöhet a 10 másodperces késleltetésű időzítő funkció. A fehéregyensúly (nappali, izzó, fénycső, látóhatár) manuálisan szabályozható, csak úgy mint a digitális effektek (valótlan színek, szürkeskála, szépia, negatív, túlexpó).

Képsorozatot választva teljes, vagyis 2 megapixeles fotók készülnek gyors egymásutánban, ami mindenképpen pozitív, de nem tudja ellensúlyozni, hogy videózáskor maximum 176×144 pixeles felbontást választhatunk. További negatívum, hogy a kamera nem autofókuszos.

Szolgálatások

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia 8600 Luna wireless szolgáltatások tekintetében sajnos csak ugyanazt tudja, mint a 8800 Sirocco Edition, vagyis UMTS hiányában ezúttal is be kell érnünk a nem túl gyors EDGE, illetve GPRS adatátvitellel. Wi-Fi nincs a készülékben, ellenben a Bluetooth 2.0 kontroller A2DP támogatású, vagyis kezeli a sztereó Bluetooth füleseket.

Az első, korai pletykák még arról szóltak, hogy a 8600-ba 1 GB memóriát fognak integrálni, ami tökéletes lett volna, de végülis máshogy alakultak a dolgok. A telefonban 128 MB belső memóriát találunk, ami önmagában véve nem is lenne rossz, csak éppen az a probléma vele, hogy nem bővíthető memóriakártyákkal. Teljesen érthetetlen, hogy memória ügyben miért hanyagolták el ennyire a Lunát.

Hasonló értetlenséget szül, hogy a diktafon által egyszerre rögzíthető hangmennyiség időtartamát miért korlátozták 5 percre, illetve, hogy a Nokia miért felejti ki mind a mai napig az RDS funkciót a sztereó FM rádióiból. Szórakoztatásunkról három gyári játék gondoskodik, a Golf Tour, a Highroller Casino és a Soccer 3D.

Az SMS szerkesztőben maximum ezer karakteres üzenetek állíthatók össze, a címzetteket pedig a hívásnaplóból, vagy a legutóbb használt számok közül is ki lehet választani, nem beszélve a csoportos küldési lehetőségről. Az ezer férőhelyes telefonkönyvben rengeteg információ (például kép, jegyzet, vállalatnév, születésnap) tárolható el a konkatkjainkhoz és persze a jelenlét funkció és a hívócsoportok is támogatottak. A jegyzetkészítőben legfeljebb 3.000 karakteres szösszenetek készíthetők, egy-egy teendő pedig maximum 160 karakter hosszú lehet. A rendkívül jól használható naptár a következő esemény kategóriákat ismeri: tárgyalás, hívás, születésnap, feljegyzés és emlékeztető. Az e-mail kliens egy Java alkalmazás, mely az IMAP4, POP3 és SMTP protokollokat kezeli. Az ötsávos grafikus ekvalizert kapott zenelejátszó az MP3, AAC, AAC+ és eAAC+ formátumokat támogatja, a médialejátszó pedig MPEG-4, 3GPP, H.263 és H.264 kompatibilis.

Konklúzió

Exkluzivitás tekintetében a Nokia 8600 Luna némileg elmarad a Nokia 8800 Sirocco Edition mögött, de például szebb a kijelzője és ha nem is túl sokkal, de azért kedvezőbb az ára is. Néhány bosszantó hiba és hiányosság miatt nem kaphat ötöst a készülék, de egy négyes osztályzatot mindenképpen megérdemel.

Pozitívum: egyedi design, jó minőség, kiváló kijelző, 2 megapixeles kamera, sztereó FM rádió, Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS, EDGE, jól használható naptár és névjegyzék, e-mail kliens, fejlett zenelejátszó.

Negatívum: nem bővíthető a memória, a kamera nem autofókuszos, a videófelvevő alacsony felbontású, a rádió nem RDS-es, hiányzik az UMTS és a HSDPA, lebutított diktafon.

A cikk írásakor a hazai mobil operátorok közül a T-Mobile-nál kapható a Nokia 8600 Luna, 24, illetve 12 hónapos előfizetéssel 154.980, illetve 164.970 forintos áron.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés