Connect with us

technokrata

Perrel sem tudták eltaposni az MP3 oldalt

Kütyük

Perrel sem tudták eltaposni az MP3 oldalt

Újra indul a zenéket olcsón kínáló site, miután kiderült: törvényesen működött.

Az orosz illetőségű Allofmp3.com site-tal kapcsolatos eseményekről már számos alkalommal beszámoltunk; a lényeg, hogy a jogvédőknek nemrég végül sikerült bezáratni a boltot, vagyis az olcsó MP3-ak letöltési lehetőségének (egy időre) vége szakadt. Denis Kvaszov, a szolgáltatás korábbi tulajdonosa nem sokkal ezután azt nyilatkozta, hogy komoly szerzői jogi perrel kell szembenéznie – a vád szeretné elérni a bíróságnál, hogy három évnyi szabadságvesztésre és 590 ezer dollárnyi kártérítésre kötelezzék a férfit.

Ez azonban nem következett be: amint arról néhány hete írtunk, az orosz bíró döntése a szláv férfinek kedvezett: Kvaszovot felmentették a vád alól. „Az eljárás során nem merült fel meggyőző bizonyíték arra, hogy szerzői jogsértést követett el a vádlott.” – indokolta az ítéletet Jekatyerina Sarapova bírónő. Nem meglepő módon a férfi úgy döntött, hogy ennek tükrében tovább folytatja a boltot. Jelenleg ugyan még nem kínál dalokat a site, de a rajta olvasható információk szerint hamarosan újra indul a zenék értékesítése. Maga a közlemény augusztus 31-ére van dátumozva, az azonban nem derül ki belőle, hogy mikorra tervezi Kvaszov az üzlet folytatását.

Miért zavarta a jogvédőket a site megléte, mikor az pénzt kért a letöltésekért, és az orosz törvényekhez igazodóan jogdíjfizetésre is hajlandó? Nos, azért, mert egy kiskapu kihasználásával egy nagyságrenddel kevesebb összeget szolgáltatott be, igaz, legalább ugyanilyen mértékben voltak olcsóbbak a dalok, a nemzetközi szolgáltatásoknál kialakult viszonyokhoz képest. Az Allofmp3.com-on ugyanis nem zeneszámok, hanem letöltött megabyte-ok után kellett fizetni, így jóval kedvezőbb árfekvést tudott biztosítani az érdeklődőknek. Ezeket is csak azoknak a jogtulajdonosoknak fizették meg, akik hajlandóak voltak megállapodást kötni az üzemeltetővel – a nagy kiadók közül azonban természetesen egyik sem lépett üzleti kapcsolatba Kvaszovval. Pedig ez utóbbi – állítása szerint – több levelet is írt például az EMI és a Universal számára.

Let the war begin
A site megléte még egy visszafogott kereskedelmi háborút is kirobbantott az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez utóbbi ugyanis már évek óta csatlakozni szeretne a WTO-hoz, vagyis a Világkereskedelmi Szervezethez. Az USA azonban arra (is) hivatkozva tartotta sakkban a szláv államot, hogy ez utóbbi eltűri a nyilvánvaló jogsértést az ország területén üzemelő szolgáltatástól. Gretchen Hamel, az észak-amerikai ország kereskedelmi képviseletében korábban komoly tárgyalásokat folytatott az Allofmp3.com ellenében, és tulajdonképpen ezek a tárgyalások vezettek a webhely megszűnéséhez.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek